Poseban miris Božića ovih dana odveo nas je u Nuštar, ravno do kuhinje Marije Ištvanović u kojoj se događa prava čarolija. U njezinim medenjacima izgled i okus spajaju se u savršenstvo, vješte ruke rade neponovljiva umjetnička djela, a svaki od njih priča svoju jedinstvenu priču.
Već sam pogled na Facebook stranicu ShabbyChic Marija dovoljan je da shvatite zbog čega smo naše stranice ovoga tjedna posvetili Mariji Ištvanović, 63-godišnjoj Nuštarki s posebnim talentom stvaranja neodoljivih slastica. Ljubav prema kolačima, kaže, traje još iz djetinjstva.
Od malih nogu bila je glavni pomagač svojoj majci, vikend je bio nezamisliv bez kolača, a kad su došli unuci sve je više ulazila u svijet izrade i ukrašavanja kolača, torti, keksića, potom i medenjaka. Danas najveću pažnju posvećuje njihovom dekoriranju, ukrašavanju, oslikavanju te slaganju u vijence, kućice i razne druge oblike.
„Oduvijek sam se divila medenjacima. Nisam vjerovala da jedna ljudska ruka može tako nešto napraviti pa sam si zadala izazov da se i ja u tome okušam. I evo tako već skoro osam godina“, priča nam ova umirovljenica, majka troje djece i baka petero unučadi. Kiara će, ističe, biti njezina nasljednica jer najviše voli crtati i jako je dobra u tome, Zoe i Šimun vole jesti medenjake, Marko i Luka su već veliki dečki pa nemaju toliko vremena, a kći Ana uskače u nabavci sastojaka i fotografiranju. U izradi i ukrašavanju provodi sate i sate, ovisno o obvezama koje ima i razdoblju u kojemu ih radi. Božić, Uskrs ili rođendan posebne su prigode pa Marija u kuhinji zna provesti i po 12 sati.
„Vijenci su prvo s čime sam započela kada sam krenula praviti medenjake i više ni ne brojim koliko sam ih napravila. U početku mi je bio san napraviti vijenac. To mi se činilo gotovo nedostižnim, ali uz upornost i brojne pokušaje sada sam došla do toga što možete vidjeti na mojim fotografijama“, otkriva nam pozadinu jedne od svojih najimpresivnijih kreacija, uz kućice i ukrase za bor.
Nije jednostavno, no sve je do prakse, tvrdi naša sugovornica. „Ako prvi put izrađujete vijenac bit će zahtjevno, uz dosta improvizacije. Tako sam i ja došla do onoga što danas radim, uz puno pokušaja i pogrešaka jednostavno naučite kako napraviti dobar vijenac. U tome mogu puno pomoći i iskustva drugih pa tako ja rado dijelim svoja iskustva i recepte na svome Facebook i Instagram profilu. Danas za mene ne predstavlja nikakav problem napraviti nekoliko vijenaca u danu i sve to zahvaljujući brojnim pokušajima i usavršavanjem tehnike“, pojašnjava vrijedna Marija.
Iako najčešće radi medenjake, iz Marijine male radionice izlaze i brojne druge slastice u kojima su najčešći okusi vanilija i čokolada, uvijek prisutni u nekoj od kombinacija. A jedan od njoj osobno najdražih kolača je Nuštarski medovnik za koji je sama osmislila naziv i recept. Kako je pojasnila, riječ je o ukusnoj kombinaciji medenjaka, vanilije, malina i bijele čokolade
Božić je pred vratima pa njezin dom, osim raznim dekoracijama, vrvi i medenjacima, a već godinama njihovo drvce krase i jestivi ukrasi koji kuću ispunjavaju finim mirisom keksića. Budući da smo i sami ostali pod dojmom, Mariji apsolutno vjerujemo kad nam kaže kako su komentari na njezin rad pozitivni, da ljude oduševi sve što napravi.
„To mi je velika motivacija da uvijek pokušam napraviti nešto novo“, podvlači Ištvanović uz napomenu kako trenutno u svojemu „slasnom“ hobiju baš ništa ne bi mijenjala.