Foto: Sonicyut
San svakog izvođača je da bude poznat i priznat od strane publike i struke. Malo kome to i uspije, no odlične vijesti stižu nam iz Hrvatskog društva skladatelja.
Jučer je stručno povjerenstvo koje čine predsjednica Marija SaragaBianca Ban i Milan Majerović Stilinović, odabralo projekt skladatelja i izvođača Marka Matijevića Sekula za izdavanje novog albuma grupe Manntra koji će izaći u 2022. godini i koji će financijski podržati u iznosu od 120.000,00 kn.
“Drago mi je dobiti priznanje struke koja je prepoznala Manntru kao vrijedan projekt za inozemno tržište te je, također, nevjerojatno motivirajuće dobiti i novčanu potporu s kojom, u ovim teškim trenucima za glazbenu industriju i za nas male “privatnike” nema baš velikih sredstava za budući rad.”
Veseli činjenica da je Manntra prvi metal bend koji je dobio ovaj natječaj što će, vjerujem, potaknuti neke dobre promjene i da će na temelju toga drugi žanrovi koji nisu baš najzastupljeniji u hrvatskoj glazbenoj industriji (dokle su u svijetu jako dostupni), dobiti svoj prostor. Nadam da je Manntra samo prvi projekt od alternativnih budućih projekata koji će dobiti priliku ili sličnu potporu u budućnosti!
Drago mi je da je HDS – ZAMP prepoznao ovo, zahvaljujem im na ukazanom povjerenju, a mi idemo dalje realizirat sve te stvari ! Vidimo se na nekom “normalnom” koncertu već u 2021 godini!“ – rekao je Marko Matijević Sekul
Dobivena potpora financijski će uvelike olakšati izdavanje novog Manntrinog albuma, ali više od toga znači da je struka prepoznala vrijedan projekt koji naš domaći bend promovira i izvan granica Hrvatske. Naime, Manntra je jedan od rijetkih bendova koji svoje albume izdaju na stranom tržištu, na engleskom jeziku, ali se u njihovim pjesmama često čuju i hrvatske riječi. Inače, Manntrin aktualni album „Oyka“ otpjevan je na čak 3 različita jezika i pokupio odlične kritike diljem Europe. Ovaj bend svakom novom pjesmom pomiče svoje glazbene granice, uspješno kombiniraju folk i etno nasljeđe s modernim rockom te promiču hrvatsku baštinu u inozemstvu.
Poput velikih svjetskih zvijezda, Manntra već sada ima planiranu internacionalnu turneju za cijelu 2021. godinu, a i dio 2022. godine u kojoj će posjetiti sve velike i manje gradove u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji.
Čestitamo Marku i njegovom bendu Manntra na hrabrosti i upornosti – trud se uvijek isplati!