16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Maturant Bruno Očevčić veleposlanik na jedan dan za ravnopravnost spolova

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Bruno Očevčić, maturant Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima u Zagrebu je sudjelovao na projektu “Ambassador for a day for gender equality” (Veleposlanik na jedan dan za ravnopravnost spolova). Projekt su organizirali predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i Veleposlanstvo Velike Britanije. Na projekt učenici su se prijavili kratkim jednominutnim videom gdje su na engleskom jeziku objasnili zašto oni zaslužuju postati veleposlanici na jedan dan.

Bruno Očevčić je zahvaljujući svom videu postao jedan od 11 mladih veleposlanika koji su imali priliku provesti dan s dodijeljenim veleposlanicima, a dan je proveo u veleposlanstvu Francuske. Ujedno, bio je i jedini učenik iz Slavonije koji je odabran za veleposlanika, što je vrlo veliki uspjeh.

Ovako je Bruno opisao svoj veleposlanički dan: “U utorak, 24. travnja, u 8 ujutro vozač ambasadora Francuske Philippe Meuniera došao je po mene pred hotel koji mi je bio plaćen i odvezao me na doručak s ambasadorima Francuske. Oni su muž i žena te stoga dijele položaj ambasadora i izmjenjuju se svakih šest mjeseci. Tijekom doručka razgovarali smo o razlozima moje prijave na projekt „Ambassador for a day“, o mome gradu Vinkovcima, te o školi koju pohađam. Nakon toga išli smo u obilazak francuskog veleposlanstva, gdje su predstavili sve dužnosti koje obavljaju. Nakon obilaska uputili smo se u ured predsjednice Republike Hrvatske gdje je nas četvero od ukupno 11 sudionika predstavilo svoj video s kojim smo se prijavili. Predsjednica je komentirala naše video uratke te odgovarala na naša pitanja na temu rodne ravnopravnosti. Nakon sastanka s predsjednicom vratili smo se u centar grada, te smo u knjižnici Bogdan Ogrizović sudjelovali na panel raspravi o jednakosti žena u društvu. Na panel raspravi dobio sam šansu upoznati i porazgovarati s veleposlanicima Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva te Irske. Sve u svemu, bilo je izuzetno zanimljivo iskustvo koje bih rado ponovio kada bi se ukazala nova prilika.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno