23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Medicinari uspješno odradili dvotjednu praksu u Leipzigu, neki čak dobili ponudu za posao

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

„Razmjenom iskustva do napretka” naziv je Erasmus+ projekta u sklopu kojega su učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci boravili dva tjedna u njemačkom gradu Leipzig. Pod vodstvom nastavnika Dražena Enderlija stručnu praksu odrađivali su u jednom domu za starije i nemoćne.

U Njemačku je putovalo ukupno 20 učenika, 12 smjera medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i 8 smjera fizioterapeutski tehničar/tehničarka, s dva nastavnika u pratnji. Tijekom dvotjedne prakse učenici su skrbili za starije i nemoćne osobe, a to je uključivalo obavljanje osobne higijene, hranjenje, primjenu terapije, vođenje medicinske dokumentacije, aktivaciju i mobilizaciju pacijenata, manualnu i klasičnu ručnu masažu, aktivne dinamičke i statičke vježbe te brojne druge vještine povezane sa skrbi.

Već prvog dana upoznali su se s gradom, kulturom i njegovim glavnim znamenitostima, a tijekom vođenog razgledavanja upoznali su i zanimljive priče njemačkom životu, tradiciji i povijesti.


Kako nam je pojasnio voditelj Dražen Enderli, u potpunosti su ostvareni svi osnovni ciljevi mobilnosti. Učenici su usvojili, proširili i unaprijedili stručne vještine u drugoj europskoj zemlji, vještine koje su im potrebne za nastavak obrazovanja i izlazak na tržište rada. Polazeći praksu upoznali su obrazovni i radni sustav zemlje domaćina, način organizacije rada u ustanovi gdje se praksa obavlja i organizacijsku strukturu. Prošli su obuku u drugom sustavu s modernijom opremom i upotreba drugačijih metoda rada i pristupa, a osim materijalnog dijela usvojili su nove metode i pristupe u radu s pacijentima i drugim potrebitima u sektoru zdravstva

Razvili su jezične i međukulturalne kompetencije komunicirajući na stranom jeziku, provodeći vrijeme u društvu drugačije organiziranom od našeg, odlazeći na kulturne izlete u Leipzig i Berlin te dolazeći u dodir s ljudima iz drugih dijelova svijeta. Uz to, razvili su i osjećaje sigurnosti i samostalnosti.

Na završnom skupu učenicima su uručeni certifikati te su svi ukratko izložili svoje dojmove o protekla dva tjedna provedena u Njemačkoj. Od strane mentora i osoblja staračkog doma Vitalisa Vinkovčani su iznimno pohvaljeni te su neki od njih dobili otvorene ponude za rad u tvrtki.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno