16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Među 130 000 gostiju i supružnici Bertović iz Zagreba, mjerna jedinica za ljubav prema Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Među više od 130 000 posjetitelja 58. Vinkovačkih jeseni bila je i Zagrepčanka Nikolina sa suprugom Danielom, bračni par Bertović, čija se ljepša polovica zaljubila u grad na Bosutu i njegove stanovnike kada je zimus, o čemu smo pisali, stigla na romantični vikend, ni ne sluteći kako će ju Pokladno jahanje zauvijek povezati s ljudima i običajima Šokadije, rođenoj Ogulinki priraslih srcu.

Dogodila se ljubav na prvi posjet, pa je na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima bila posebna gošća Grada i Turističke zajednice kako bi Šokadiju koju toliko voli u punini doživjela. Fotografije i zahvale stižu danas.

„Hvala gradu na Bosutu na gostoprimstvu, tradiciji, pjesmi, zajedništvu…Na predivnim dojmovima i emociji…Moje srce je puno!”, napisala je Nikolina u poruci našoj redakciji.

Privatni album
Privatni album
Privatni album

Srce je puno i direktorici Turističke zajednice Grada Vinkovaca kao i čelnicima nakon ovakvih, gotovo svakodnevnih reakcija gostiju Jeseni, zatrpanih inboxa i slučajnih susreta s posjetiteljima, a razgovarali smo na terenu s Bjelovarcima, Koprivničanima, Istrijanima, Vukovarcima, Dugopoljanima, Rešetarcima.

„Dojmovi se još nisu slegli, ali u svakom slučaju možemo biti zadovoljni s posjećenošću našem gradu, koliko je, naime, ljudi prošlo Vinkovcima, veselilo se s nama i pokazalo svoju ljubav prema našem kraju i manifestaciji, kako samim dolaskom, jednako i kroz običaje, nošnju i cjelokupno ozračje kojim je grad disao proteklih desetak dana”, sažela je u eteru Radio Vinkovaca Martina Matković.

Nije se libila napomenuti kako je, silom prilika, sve jednako pogodio izostanak zaprega u mimohodu uslijed situacije izazvane afričkom svinjskom kugom.

„Nažalost, odredba na koju nismo mogli utjecati. Sretni smo što su naši KUD-ovi bili spremni doći, proći u mimohodu i pokazati taj naš inat jer svi znamo i svjesni smo što se događa u našem kraju zadnjih mjeseci i kako je ljudima zaista teško. Usprkos svim tim teškoćama s kojima se svakodnevno susreću, bili su spremni doći i pokazati koliko im Vinkovačke jeseni znače”, naglasila je odavši poštovanje folklorašima.

O tome govori jučerašnjih 65 KUD-ova i više od 4 000 folkloraša u svečanom mimohodu, slika odaslana u svijet koja odmjenjuje tisuću riječi. Dodamo li tome i ogromnu brojku posjetitelja koji su došli popratiti ih i pokazati koliko cijene njihov trud i rad, čuvanje naših običaja, kaže, možemo biti ponosni na dane iza nas.


Vinkovčane je ove godine poslužilo lijepo vrijeme, praktički bez kapi kiše koja nije neobična za treći rujanski vikend kada se događaju središnji programi najveće folklorne manifestacije u ovom dijelu Europe. Za nju se cijele godine pripremaju, a vrijeme odbrojavaju na prije i poslije Vinkovačkih. I tako već 58 godina.

Nešto mlađi brat, pedesetogodišnjak, projekt je koji je posljednjih nekoliko godina sazdan u sintagmu Volim Vinkovce. Pola stoljeća uspješno animira suradljive sugrađane pokazati sve ono blago čuvano za Jeseni. Opće je prihvaćena, gotovo smo se saživjeli s pripremom, planiranjem i ukrašavanjem poslovnih i privatnih prostora ususret rujanskoj manifestaciji ne kalkulirajući o nagradama. Volimo i živimo, jednostavno je.

„Ugostitelji, ustanove, privatne osobe, dakle svi građani bili su pozvani i ove godine prigodno ukrasiti svoje prostore, a kako bismo izbjegli istovjetnost, sugerirali smo praćenje ovogodišnje teme „Dva sjaja dukata”. Želja nam je bila da pokažu svoju kreativnost i uređenje svojih prostora malo modificiraju kako bismo izbjegli ponavljanja, ali i doznali kako mašti na volju djeluje zadana tema pri ukrašavanju”, pojasnila je direktorica TZ-a.

Povjerenstvo obilazi tridesetak prijavljenih u sedam kategorija koje su malo izmijenjene, pojašnjava, jer ideja je i drugima omogućiti da se istaknu. No, s obzirom na veliki trud naših ljudi, ogroman broj čini to iz vlastitog gušta bez prijave, zbog čega žali.

„U sedam kategorija ove je godine prijavljenih 24, najviše među njima je izloga, no ondje su i stambeni, poslovni, odgojno-obrazovni prostori, institucije. Poveznica je da su si svi dali truda uredivši s velikom ljubavlju. Hvala svima koji su se prijavili”, poručuje Matković najavljujući skori susret i proglašenje najuspješnijih.

Teško je ocijeniti mjernu jedinicu ljubavi pa je stručno povjerenstvo imalo nezavidan izazov s teškim zadatkom odlučiti tko je pobjednik u svojoj kategoriji, no svi sudionici će dobiti priznanje i zahvalu za sudjelovanje u akciji Volim Vinkovce.

Ljestvica je visoko podignuta.

„Hvala svima na sudjelovanju i hvala svima na dolasku. Vjerujemo kako ćemo i nagodinu pokazati svoju ljubav prema Vinkovcima na 59. Vinkovačkim jesnim. Dođite nam!”, poziva direktorica TZ-a Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno