25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Međunarodni dan borbe protiv raka

Više od autora

- vl promo-


Međunarodni dan protiv raka (World Cancer Day) i početak Hrvatskog tjedna protiv raka obilježit će se u Ministarstvu zdravstva, ove godine pod sloganom ‘Ja jesam i hoću’ čime se želi istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju, te ima za cilj zaustaviti porast oboljelih i umrlih te spasiti između 5 i 7 tisuća života godišnje.

Na taj će se način javnost bolje upoznati s problemima vezanima uz oboljenja od raka te o prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.
Broj oboljelih od malignih bolesti diljem svijeta u stalnom je porastu, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna u 2040., dok će broj umrlih porasti s 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje.

Upozorava se da je Hrvatska po preživljavanju od zloćudnih bolesti i dalje ispod europskog prosjeka. Od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 23.000 ljudi, a umre oko 11.000. Prema svjetskom istraživanju objavljenom lani Hrvatska je po preživljavanju kod većine karcinoma u donjoj polovici ljestvice europskih zemalja.

“O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprečavanju nastanka ove teške bolesti tako da usvoje zdrave životne navike kroz zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola. Ovo je treća godina zaredom da obilježavamo ovaj dan kako bismo educirali građane o prevenciji raka te potaknuli sve segmente društva na veći angažman u cilju smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka”, izjavila je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K. – life.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno