Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače. To je volonterski projekt kojim se želi poticati ljubav prema čitanju i darivanju kod djece i odraslih. Knjižničari, dječji vrtići, udruge, ustanove i pojedinci obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Djeca i odrasli su nove ili rabljene, ali očuvane slikovnice i dječje knjige darovali lokalnim knjižnicama koje su ih proslijedili potrebitima -dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjim SOS selima ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Tim povodom se u ovu akciju uključila i naša Gradska knjižnica i čitaonica.

“Valentinovo je i nama dan od velike važnosti jer je tada Međunarodni dan darivanja knjiga. On je volonterski projekt u kojeg se uključuju knjižničari i ostali građani. Unazad nekoliko godina, mi kao knjižničari smo dali veliki naglasak akciji, podržavajući darivanje knjiga kako najmlađima, tako i onima starijima. Kada govorimo o najmlađima, sjetimo se statistike da u Hrvatskoj svako treće dijete još nema slikovnicu. Sve skupljene slikovnice ili knjige dajemo potrebitima ili ostavljamo na mjestima gdje se djeca skupljaju, bolničke čekaonice, odjeli pedijatrije…

Za vrijeme poplava u Gunji smo nosili knjige djeci u igraonicu Ganja. U ovu akciju se uključuju i odrasli, tako da ćemo i njih darivati, pogotovo one koji provode vrijeme u bolnici u čekaonicama, čekajući nekoga u pratnji i sl. Knjiga je uvijek dobar poklon. Možemo primijetiti kako bi neki možda željeli knjigu, a nije im toliko dostupna, tako da mi nudimo uslugu “Iskaznica na dar”, gdje možete nekom pokloniti godišnje članstvo u knjižnici. U posjet su nam došla i djeca iz vrtića Vinkovci PO Naša Radost, koja su uz mnogobrojne građane također donijeli slikovnice i dječje knjige koje ćemo pokloniti. Male i velike ruke su se složile i u ova dva tjedna skupile puno knjiga. A djeca iz igraonice su ih lijepo upakirala. Poklonjene slikovnice i knjige smo odnijeli na Odjel pedijatrije, s kojima smo imali već puno suradnji, čak od 2006. godine”, istaknula je Sonja Šimić, knjižničarka i voditeljica Dječje knjižnice mira.