2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada s pozivom na zaštitu svih životinja na Zemlji.

Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja počelo je 1931. u spomen na svetog Franju Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda i ljubitelja prirode i zaštitnika životinja.

Iako je diljem svijeta trend sve veća senzibilnost za prava životinja te njihova bolja zakonska zaštita, loši primjeri još uvijek su dio svakodnevice pa se na ovaj dan posebno ukazuje na nužnost poštivanja i uvažavanja svih životinjskih vrsta koje su svakodnevno žrtve ljudske sebičnosti, nasilja i sadizma.

Kada je riječ o situaciji u Hrvatskoj, ove godine Međunarodni dan zaštite životinja protječe  u znaku početka postupka donošenja dugoočekivanih izmjena Zakona o zaštiti životinja.

“Ove godine imamo posebno dobar razlog za proslavu Međunarodnog dana zaštite životinja. Naime, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja. Na stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažemo prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu: potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene”, poručili su iz udruge Prijatelji životinja na svojoj FB stranici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno