12 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Melissa Bježančević prva je vozačica autobusa na vinkovačkim cestama: Uživam u svome poslu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U vinkovačkom Poletu posljednjih su mjeseci sva svjetla reflektora uperena u mladu Melissu Bježančević, prvu vozačicu autobusa na vinkovačkom području koja putnike, osim osmijehom, svakodnevno razoruža i svojim entuzijazmom, hrabrošću i profesionalnošću. Uz ovu 22-godišnjakinju, ustaljena rutina javnog prijevoza definitivno je dobila novu dimenziju.

Jedna je od rijetkih Slavonki koja je odlučila krenuti tim putem, sređena i uvijek raspoložena, smirena i ugodnog glasa, djevojka zbog koje je putovanje ugodno iskustvo i kad su najveće gužve. Melissa ruši predrasude i stereotipe. „Istinska sam zaljubljenica u vožnju i autobuse još od djetinjstva, a tu ljubav na mene je prenio djed koji je i sam vozač. Zbog njega sam odrasla uz autobuse, kad god bi išao nešto popravljati na njima, ja sam bila tamo“, za Vinkovački list otkriva mlada vozačica. Inače je iz Đakova, u Vinkovce je četiri godine išla u srednju školu, a upravo je i to bio jedan od razloga zašto je odlučila postati vozačica autobusa. Kako kaže kroz smijeh, konstantno vozikanje očito je u njoj dodatno probudilo želju.

Većinom vozi na vojnoj liniji, uz tu i tamo još koju relaciju na području županije. Kao Đakovčanki, malo joj je, kaže, teže se snaći na našim ulicama i cestama, no to ju ne brine jer duga vozačka karijera je tek pred njom i ima vremena sve naučiti. Poslom je apsolutno zadovoljna, dosad nije imala negativnih iskustava, a veseli se i svim izazovima koji ju čekaju.

„Meni je ovdje super, stvarno uživam u ovome što radim. Nekada mi bude teško rano se ustati ili doći kasno kući, ali sve je to na kraju zanemarivo“, priča nam Melissa. Biti prva vozačica u Poletu nosi odgovornost, ali i ponos. Zato smatra da ne bi samo muškarci trebali voziti autobus jer to nije „muški posao“. „Žene su nekada čak i bolji vozači pa poručujem svakoj koja se želi odvažiti na polaganje da skupi hrabrost i dođe vidjeti da to nije tako strašno“, tvrdi.

Kako od obitelji, podrške ne nedostaje ni od kolega. Kako nam je rekao Luka Lučić, vozač iz Starih Jankovaca, Melissa se pokazala kao jako dobra vozačica. „Ugodno smo se iznenadili kad smo ju vidjeli jer ženskih vozača nema puno u našoj sredini. Drago nam je što smo dobili mladu kolegicu, a za nju imam samo riječi hvale, jako je draga cura“, priča Luka koji je mlađoj i neiskusnoj kolegici u pomoć uskakao kad god je to trebalo.


Brinu se o njoj, kaže kako žele da se osjeća ugodno u njihovom kolektivu, a Melissa to itekako zna cijeniti. „Uvijek ima nešto slatko kad nam ‘padne šećer’, počasti nas slatkišima…Jednostavno je dobra prema nama“, hvali ju kolega Luka.

Naša vozačica ustrajna je bila u svojoj odluci čime će se baviti jednoga dana pa se nije libila Poletu poslati otvorenu zamolbu. Na potvrdan odgovor nije morala dugo čekati.

Odlučili smo mladoj osobi dati šansu da uđe u svijet vožnje osobito jer smo saznali da joj je i djed vozač. I mogu reći da nismo pogriješili. Melissa je odgovorna, ispunjava sve radne zadatke pa čak i kvalitetnije od nekih muških vozača“, ističe Mijat Kurtušić, direktor Poleta. Potvrdio nam je informaciju kako je ona prva vozačica u gradu i okolici, ali napominje kako sigurno neće biti jedina jer su u tijeku dogovori s još jednom hrabrom ženom koja je spremna preuzeti volan u ruke.

A mi ćemo se nadati kako će Melissina priča, volja i odvažnost, otvoriti neka nova vrata, novu budućnost s još više mladih žena vozačica koje šalju snažnu poruku o jednakosti, hrabrosti i postizanju ciljeva bez obzira na spol.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno