13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

MendTheGap / Premosti jaz

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
U organizaciji Gradskog muzeja Vinkovci danas je u prostoru vinkovačkog Arhivskog sabirnog centra predstavljen projekt MendTheGap / Premosti jaz – Pametna integracija genetike sa znanostima prošlosti u Hrvatskoj: uočavanje i premošćavanje jaza.

Riječ je, istaknuto je, o projektu u okviru prvog poziva HORIZON 2020 (H2020-TWINN-2015, Twinning: Spreading excellence and Widening Participation), kojemu je cilj podizanje razine kvalitete znanosti u zemljama istočne Europe i šire tako da partneri koji su visoko razvijeni pomažu i usavršavaju partnere koji su nešto slabiji. U ovom slučaju partneri su Sveučilište u Cambridgeu, Velika Britanija i Sveučilište u Pisi, Italija, a s hrvatske strane u projekt su uključeni: Agronomski fakultet i Prirodoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za antropologiju, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti te Centar za kulturu Vela Luka. Osim povezivanja raznorodnih stručnjaka, jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta je podizanje javne svijesti o važnosti znanosti i vrijednosti novih spoznaja koje proizlaze iz znanstvenih istraživanja.

U Vinkovcima projekt su predstavili prof.dr.sc. Ino Čurik iz Zavoda za opće stočarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr.sc. Dinko Radić, ravnatelj i kustos Kulturnog centra Vela Luka. Pojam znanosti o prošlosti, istaknuto je, obuhvaća niz disciplina koje se bave fizičkim, biološkim i kulturnim okolnostima i procesima koji su tijekom prošlosti stvarali i mijenjali planet Zemlju i njezin živi svijet, uključujući i ljudsku vrstu. Te znanstvene discipline čine okosnicu projekta.

“Glavni cilj je multi-inter-transdisciplinaran, dakle projekt objedinjuje znanja iz više disciplina kao što su geologija, arheologija, antroplogoija, paleontologija, genetika i botanika. Želimo stvoriti tim koji će moći promišljati na razini holističkog pristupa, dakle sveobuhvatno. Projekt je vrijedan milijun eura i njegova je specifičnost da je bio prvi u tom pozivu, dakle prvorangirani projekt od 546 projekata u Europskoj uniji u tom pozivu”, istaknuo je Ino Čurik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno