17 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Meteoalarm: Budite na oprezu!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku zbog mogućih jakih/štetnih udara vjetra i velike tuče.

Pretežno sunčano, no i nestabilno. Uz više oblaka kiša ili pljuskovi s grmljavinom, poslijepodne uglavnom u gorju i Slavoniji te na sjevernom Jadranu. Navečer i u noći sa sjeverozapada jače naoblačenje s kišom i izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je u unutrašnjosti lokalno i nevrijeme, današnje je predviđanje vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda uz objavljeno upozorenje za kontinentalni dio zemlje.

PrtSC

Prognoza za sutra najavljuje također noćašnju promjenu vremena u unutrašnjosti, a u prvom dijelu dana promjenljivo uz mjestimičnu kišu ili lokalno izražene pljuskove s grmljavinom, ponajprije u središnjim i istočnim predjelima. Poslijepodne smanjenje naoblake, ali i dalje ne posve stabilno ut temperaturni hod od jutarnjih 18 do dnevnih 26°C.

“Razina 2 izdana je u dijelovima Švicarske, jugoistočne Njemačke, Austrije, sjeverne Italije do Hrvatske uglavnom zbog jakih/štetnih udara vjetra i velike do vrlo velike tuče”, navodi Estofex. Predviđa stvaranje vrlo nestabilne mase zraka iznad Italije, moguć je i tornado u toj zemlji, koja bi mogla utrti put dugotrajnom MCS (Mezoscale convective system) vremenskoj pojavi koja sa sobom nosi snažne udare vjetra i vrlo velikom tučom.

Prts

 

S Estofexovom prognozom slaže se i Meteoalarm koji je aktivirao žuta upozorenja za osječku, zagrebačku i istarsku regiju.

“Mjestimice su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima vjerojatnost grmljavine je veća od 60 posto. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, stoji na stranicama Meteoalarma.

PrtSc

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno