7 C
Vinkovci
Srijeda, 5. listopada 2022.

Milijarda ustaje i u središtu Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Nakon što je u utorak u holu Srednje strukovne škole preko 120 učenika te škole, zajedno s prijateljima iz Drvodijelsko-tehničke škole, ustalo i zaplesalo protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, danas su im se u središtu Vinkovaca pridružili i učenici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara.

Već šestu godinu za redom učenici Srednje strukovne škole Vinkovci dio su kampanje “Milijarda ustaje” i prilično su aktivni u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Danas, na Valentinovo, poznatu koreografiju na pjesmu Break the Chain, plesalo je oko 200 učenika.

“Priključili smo se ovoj akciji iz razloga što smatramo da se nasilje u vezi sve češće događa, te nam je dužnost mlade potaknuti da razmišljaju o tome, ali i pokušati im savjetovati kako da se ponašaju u vezi, na što posebno moraju paziti, kako stvoriti odnos povjerenja i slično. U školi provodimo brojne radionice o prevenciji nasilja nada ženama i nasilja u vezama kod mladih, tako da su oni uglavnom upoznati s ovom problematikom. Ipak, najviše ih potresu porazne statistike o broju zlostavljanih žena”, ističe profesorica Stefanie Horvat, koja je zadužena za ovu kampanju u ovoj školi.

Porazne su statistike UN-a, koje govore da će jedna od tri žene biti pretučena ili silovana tijekom života, a radi se sveukupno o milijardu žena i djevojčica, kao i da pedeset posto žena živi neki oblik nasilja. Vrste nasilja se razlikuju ovisno o zemljama i kontekstima, no ono što je zajedničko je da su žene zlostavljane samo zato što su žene.

Iz tih razloga pokrenuta je kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, One Billion Rising Revolution, u kojoj sudjeluju žene i muškarci u više od 200 zemalja svijeta, a koju već sedmu godinu za redom organiziraju brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva. U kampanji sudjeluju i brojni mladi ljudi, srednjoškolci i studenti, koji plesom ustaju protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te protiv nasilja u vezama kod mladih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno