4 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ministar Banožić najavio jači nadzor pripadnika HV zbog konzumacije droga

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Foto: Vlada RH / D. Galić

Ministar obrane Mario Banožić danas je istaknuo da u Hrvatskoj vojsci postoji nulta stopa tolerancije na prisutnost droge te je u kontekstu posljednjih otkrivenih slučajeva najavio jači nadzor i stegovne mjere kako bi ih se svelo na minimum, a time i zaštitio ugled Hrvatske vojske, objavilo je Ministarstvo obrane.

Banožić je, navodi se u priopćenju, uoči sjednice užega kabineta Vlade izvijestio da, temeljem Zakona o suzbijanju zloporabe droga, Vojna policija provodi mjere izvanrednog nadzora.

“Potvrdio je da je, uz četiri vojnika kojima je prisutnost droge u organizmu utvrđena testiranjem na početku srpnja – prošli petak kod tri vojnika u urinu pronađena nedozvoljena supstanca, a da je jedan vojnik pokušao izbjeći testiranje.

Testiranja će se nastaviti

Ukupno je testirano oko 30 osoba u vojarnama u Splitu, Pločama, Udbini, Delnicama, Vinkovcima, Velikoj Gorici, a testiranja će se nastaviti i dalje.

“Zajedno sa zapovjednicima ćemo kroz interakciju pojačati redovni i izvanredni nadzor kako bismo tu brojku sveli na nulu. To znači nultu stopu tolerancije na prisutnost droge te će svi kod kojih je pronađena i koji su pokušali izbjeći samo testiranje završiti na stegovnome sudu”, rekao je.

Banožić očekuje od svih u sustavu HV-a zajednički angažman na suzbijanju zlouporabe droga “kroz interakciju i komunikaciju” te je u tom smislu najavio skoro donošenje paketa mjera “u suradnji s načelnikom Glavnog stožer i zapovjednicima grana”, kako bi se taj problem riješio.Vojnici moraju među sobom sami, prije svega, prijavljivati i rješavati takve slučajeve, dodao je.

“Definitivno, ovo što je izašlo u javnost nije na korist i čast Hrvatskoj vojsci. Mnogi kroz ove pojedinačne slučajeve promatraju Hrvatsku vojsku, a s druge strane njezini pripadnici, ugovorni pričuvnici, ostvaruju perfektne sportske rezultate, kao i vojnici u misijama i operacijama. I nikome ne treba da netko ugrožava njihov angažman i trud jer je netko odlučio nešto konzumirati”, naglasio je ministar obrane.

Vojna policija i dalje provodi istragu u slučajevima nedavnih samoubojstava pripadnika HV-a. Nakon završetka izvijestit će javnost

Izvijestio je i da Vojna policija i dalje provodi istragu u slučajevima nedavnih samoubojstava pripadnika HV-a, a nakon završetka izvijestit će javnost.

Ni jedan od slučajeva, dodao je, nije povezan sa samom vojnom službom, ali od zapovjednika očekuje da pojačaju interakciju s vojnicima te da prate što se događa i u njihovom privatnom životu.

Svjestan je toga da je zapovjednicima teško osjetiti da kod nekog pripadnika postoji problem jer ih, kako je rekao, oni nastoje sakriti u radnom okruženju, ali potrebno je, istaknuo je ministar, poslati poruku da nema ni jednog životnog problema koji se ne može riješiti uz pomoć zapovjednika, Glavnog stožera i MORH-a odnosno da samoubojstvo nije rješenje.

Stoga će se intenzivirati i psihološka pomoći u vojsci te će nastojati uključiti i dio vanjskih suradnika iz medicinske struke”, stoji u priopćenju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno