16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Ministarstvo turizma dodjeljuje 32,4 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Ministarstvo turizma dodjeljuje 32 milijuna kuna za financiranje 22 projekta u sklopu programa poboljšanja pristupa ranjivim skupinama tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, kojom se financiraju projekti s rezervne liste sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Riječ je o projektima koji doprinose povećanju zapošljivosti ranjivih skupina: nezaposlenih, osoba mlađih od 25 godina i starijih od 54 godine.

S obzirom na to da je zaprimljen značajan broj kvalitetnih projektnih prijedloga, aktivirana je rezervna lista i povećana alokacija za projekte koji nisu uspjeli ući u prvobitnu financijsku omotnicu Poziva koji je realiziran prošle godine s iznosom od 31,5 milijuna kuna. Stoga se ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava u okviru Poziva koji pridonosi povećanju zapošljivosti ranjivih skupina povećala se na preko 63 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 85%, odnosno 53,5 milijuna kuna.

Povodom objave odluke ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je: „Ova Vlada svjesna je važnosti i mogućnosti koje turizam nudi te stoga mnogo napora ulažemo u edukaciju, aktivaciju i popularizaciju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Kroz ovaj projekt osigurali smo dosad preko 63 milijuna kuna, a njime želimo omogućiti i olakšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u turizmu. Turizam možemo razvijati jedino sinergijom javnog, privatnog i civilnog sektora jer je turizam industrija doživljaja i emocija, mora bit uključiv i prilika za zaposlenje. Svatko može biti dio uspjeha hrvatskog turizma i zato je važno je da svi zajedno nastavimo raditi na stvaranju konkurentnog i socijalno odgovornog turizma u Hrvatskoj.“

Kroz navedeno povećanje alokacije Poziva dodatno će se financirati 22 projekta ustanova za obrazovanje odraslih i udruga u sektoru turizma i ugostiteljstva u ukupnom iznosu od 32,4 milijuna kuna.

Opći cilj Poziva je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem uključivanja na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, a specifični ciljevi Poziva su sljedeći: poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno predavača i mentora, stjecanje stručnih znanja ranjivih skupina potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca te stjecanje općih kompetencija i „mekih vještina“ (poput vještina komunikacije, elementarne pismenosti, proaktivnog stava i profesionalnog ponašanja, poduzetništva, gostoljubivosti i multikulturalnosti) ranjivih skupina kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca.

Projekte su mogle prijaviti ustanove za obrazovanje odraslih i udruge koje djeluju u sektoru turizma i ugostiteljstva uz obavezno partnerstvo. Partneri su mogli biti ustanove za obrazovanje odraslih, udruge, poslodavci/gospodarski subjekti (trgovačko društvo, obrt, zadruga, trgovac pojedinac, javna ustanova) te regionalni ili područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Vezano uz drugu Odluku o financiranju dodatna 22 projekta, s korisnicima sredstava sklopit će se ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno