Ovogodišnji, četvrti po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održan je 15. svibnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.

Ove godine festival je okupio 20 različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske gdje je gotovo 500 djece predstavilo svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti se odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.

Tako se škole natječu u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocjenilo ih je stručno prosudbeno povjerenstvo. Partneri u organizaciji Festivala su HDS ZAMP, MSU i OŠ „Ivan Benković“, Dugo Selo.

U okviru festivala, za djecu su organizirane edukativne radionice o autorskom radu i pravu, osmišljene tako da ojačaju njihovo vrednovanje svog, ali i tuđeg kreativnog rada te upoznavanje sa suvremenom umjetnošću kroz stručno vođeni obilazak muzeja od strane Muzeja suvremene umjetnosti.

Festival se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela i Školske knjige te uz pomoć: Pleter baloni, Vivatip, Mc Donald’s, Cetina, Dukat.

“Medvjedići” su školski bend osnovan 2015. godine u Osnovnoj školi “August Cesarec” Ivankovo. Oni su sekcija učenika koji su se talentom izdvojili i čine ovaj glazbeni sastav. Učenici su svoja znanja i vještine stekli isključivo na izvannastavnim aktivnostima i samostalnim radom. Uz razne obrade popularnih autora “Medvjedići” se u zadnje vrijeme bave i autorskim radom koji su prezentirali na festivalu Dječjeg glazbenog stvaralaštva u Zagrebu. Njihov mentor Janko Hleb završio je umjetničku akademiju u Osijeku smjer glazbena pedagogija te u školi radi kao učitelj glazbene kulture, vodi pjevački zbog škole i odjel za gitaru i klavir i svakodnevno pomaže učenicima da otkrivaju svoje talente i usmjerava ih.

U kategoriji “Mladi autori” su osvojili drugo mjesto svojom izvedbom “Voices” te oduševili sve prisutne.

Na festivalu su se predstavili obradom pjesme Toše Proeskog “The Hardest Thing” te svojim autorskim uratkom pjesmom “Voices” za koju je tekst i glazbu napisala Laura Špoljarec koja svira klavijature u bendu. Bend se sastoji od šest učenika čiji vokal čini Martina Krajačić, a Andrea Pranjić i Petra Miličević obje sviraju gitaru, Gabrijel Jelić bas gitaru, i Ivan Živković bubnjeve te je također prateći vokal. Ivan je danas posjetio Radio Vinkovce, predstavio bend i ispričao nam svoje dojmove o iskustvu na festivalu.

“Od četvrte godine Ivan je skupljao kante i prazne kaliće za cvijeće i stare poklopce po kući i slagao si bubnjeve iza u dvorištu i svirao nekim improviziranim palicama po njima. Oduvijek je htio bubnjeve, pa ga je tako stariji brat iznenadio i novcima od prve stipendije mu kupio bubnjeve prije 4 godine”, komentirala je Anica Živković, Ivanova majka.

“Bend je osnovan 2015. godine i od tada smo imali brojne nastupe, a ovo nam je ovo drugi put da idemo na Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva. Organizacija festivala je uistinu prekrasna jer se odvija u muzeju tako da je puno sadržaja i korisnih informacija koje smo usput vidjeli. Dojmio me se voditelj koji je raznim šalama svima olakšao tako da nije bilo mjesta za tremu. Oduševila me količina talenta koju drugi učenici imaju. Bili smo prvi na redu za nastup, te smo nastupali s pjesmom koju smo sami osmislili, dok je veliki dio teksta napisala Laura Špoljarec. Svi su bili podjednako dobri, ali opet netko je bio bolji od nas pa smo iz Zagreba došli s drugom nagradom, no to nas neće spriječiti da nastavimo svirati i uživati u tome sto nas veseli. Sada me čeka me upis u srednju školu. Nadam se da ću upasti u željeni smjer, a zanimaju me matematika fizika i elektrotehnika.Trudit ću se uz školu uvijek imati dovoljno vremena za moju veliku ljubav – umjetnost. Želim se i dalje baviti se glumom, sviranjem, pjevanjem, pisanjem i fotografijom”, istaknuo je ovom prilikom Ivan Živković.