16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Mladi Hrvati u europskom vrhu po „cuganju”

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U današnjem društvu konzumacija alkohola među mladima predstavlja ozbiljan problem. Dok neki mladi konzumiraju alkohol povremeno i odgovorno, drugi upadaju u zamku prekomjerne konzumacije s ozbiljnim posljedicama po svoje zdravlje.

Prema novom istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) mladi Hrvati u dobi od 15 do 16 godina u samom su europskom vrhu po konzumaciji alkohola. Naime, njih skoro polovina, odnosno 45 posto, u posljednjih je mjesec dana barem jednom konzumirala veću količinu alkohola. Taj alarmantan postotak stavlja Hrvatsku među vodeće europske zemlje po konzumaciji alkohola među mladima. U usporedbi s drugim europskim zemljama, situacija u Hrvatskoj je poprilično loša. Ispred nas su samo četiri nacije, a to su Danci, Nijemci, Austrijanci i Slovaci.

Jedan od glavnih čimbenika koji doprinose konzumaciji alkohola među mladima jest pritisak društva i grupnog utjecaja. Mladi često osjećaju potrebu da se uklope u određene društvene norme i da budu prihvaćeni od svojih vršnjaka što može rezultirati pokušajem da se pridruže konzumaciji alkohola čak i ako to ne žele ili se ne osjećaju udobno.

„S konzumacijom alkohola počeo sam u ljeto nakon osmog razreda što je malo prerano, ali družim se sa starijima. Pijemo tu i tamo navečer kad odemo u kafić, a većinom je to dvije, tri čaše žeste poput pelina, jegera ili viskija. Također, alkohol je prisutan i na rođendanima i partijima ili se dogovorimo svaki drugi vikend, skupimo se i pijemo”, rekao nam je jedan 17-godišnjak.Piju gotovo svi

Željko Rupčić dugo godina je u ugostiteljstvu i savršen je sugovornik za ovu tematiku. Istaknuo je kako je zakon o zabrani točenja i prodaju alkohola maloljetnim osobama dobar, no mladi pronalaze način kako ga izigrati.

„Općenito kod nas je alkohol društveno prihvatljiv, a pogotovo kod mladih i strašno je koliko su domišljati. Kod nas u lokalu konobari rade po naputku da, ako dođe netko naočigled mlad, traže osobnu iskaznicu pri naručivanju alkoholnih pića i toga se konobari strogo pridržavaju. Međutim, domišljati su, skeniraju svoje osobne i onda promjene godinu rođenja i preko mobitela predoče konobaru ili nekom drugom svoju osobnu i na taj način kupuju alkohol”, pojašnjava Rupčić.

Mladima je, na taj način, alkohol jako dostupan i kako kaže ovaj Vinkovčanin vrhunac tjedna im je kad se napiju. Kad su pod utjecajem alkohola dobivaju na sigurnosti i samopouzdanju, a alkohol konzumiraju gotovo svi. Od dječaka, koji konzumiraju najviše pivo, do djevojčica koje piju uglavnom vino. Kako promijeniti ovu lošu naviku kod mladih, glavno je pitanje za stručnjake koji se bave ovom problematikom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno