17 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Mladi luduju za opasnim i “finim” energetskim napitcima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Pošast ispijanja energetskih napitaka posljednjih godina nekontrolirano uzima primat kod mlađe populacije, posebice srednjoškolskog dobnog uzrasta. Primjećuju to nastavnici iako je u školi strogo zabranjena prodaja i konzumacija takvih pića. Osim što su im jako fini, energetski napitci su cjenovno povoljniji od sokova utoliko i privlačniji odnosno dostupniji školarcima. No, zdravstvena struka upozorava na loše strane visoke razine kofeina koji pojačava tjeskobu, utječe na nesanicu i povezuje se s kognitivno-bihevioralnim problemima kod djece i mlađih adolescenata, u prijevodu “daje ti krila”, ali kratkoročno i ne bezazleno.

Potvrdilo je to i istraživanje prof. Elvire Lučić u županjskoj srednjoj školi koja je iz razgovora s učenicima odlučila istražiti ovaj fenomen.

„Promatrajući učenike na svakodnevnoj nastavi, uočili smo da sve češće koriste energetske napitke za vrijeme boravka u školi”, kaže profesorica Lučić koja je u županjskoj Industrijsko-obrtničkoj školi samoinicijativno provela projekt „Energy drink“ u sklopu predmeta Poznavanje robe i prehrane.

Cilj je bio utvrditi koliko njihovi učenici konzumiraju energetska pića u svakodnevnom životu i koliko znaju o tom piću. Anonimnom anketom koju su sukreirali polaznici 2. razreda – smjer prodavač, istraživanje je provedeno u dobi od 14 do 18 godina (1. – 4. razred), a dobivene rezultate objavili su potom na web stranici škole.

Posredno, ostvaren je glavni cilj edukacija učenika kroz međupredmetne teme o energetskim pićima, njihovim karakteristikama i utjecaju na organizam uz ishod, a to je osviješten i educiran učenik koji zna što koristi u svakodnevnoj prehrani, pojasnila je prof. savjetnik.

Rezultati razmišljanja 271 učenika, među kojima su 59% činile djevojke, više su nego zanimljivi. Čak 96,7 % anketiranih izjasnilo se da je probalo energetsko piće, a 70, 5 % probalo je piće već u osnovnoj školi. Većina – njih 69, 4% kupuje energetsko piće koje baš voli, a ne neko jeftinije. Razlog zašto ih konzumiraju većinom je jer im je „fino“ jer je slatkog i osvježavajućeg okusa, zaista ih razbuđuje i daje im energiju.

„Većina energetskih pića, ovisno o proizvođaču, sadrži kofein, taurin, L-karnitin, šećer, umjetne zaslađivače, guaranu, vitamine B kompleksa i mineralnu vodu. Konzumacija u ljudskom organizmu dovodi do povećanog adrenalina, povećava se broj otkucaja srca i raste krvni tlak, a mogu se javiti vrtoglavica, nedostatak daha, poremećaj vida i nesvjestica. Sastojci mogu biti opasni za djecu i adolescente u koncentracijama koje su neprikladne za njihovu dob, tjelesnu masu i razvojno stanje”, pojašnjava diplomirana inženjerka kemije Davorka Marojević, profesorica stručnih predmeta u vinkovačkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi.

Učenica vinkovačke gimnazije Mia Matanović kaže:

“Ne pijem energetska pića jer nam je profesorica iz kemije još u 1. razredu održala predavanje koliko to šteti jetri. Meni je to previše slatko i jednostavno „nefino.” Iako volim žvakaće gume osobno mi je to isti okus, ali ne da ga pijem.”

Njena kolegica Marta Šarić dijeli svoje iskustvo.

“Pijem energetska pića. Počela sam piti kao i kavu s prijateljima, čisto iz zezancije, a onda sam, moguće, sama sebe uvjerila da mi to treba i da će mi biti lakše učiti ako ga popijem. Iako bih rekla da je više za energiju, ne mogu reći da sam baš primijetila razliku u sposobnosti koncentracije”, iskreno će.

Fini su im, pojašnjava profesorica Marojević, jer su privlačnog, slatkastog i osvježavajućeg okusa.

Nadalje, u anketnom upitniku njih 68,6% ponekad pije, 8,9% često, a jednom dnevno čak 7,7% ispitanika, više od jednom dnevno oko 5%. Čak 50, 6% ispitanika nikada nije pročitalo deklaraciju s energetskog pića, ali njih 86, 3% zna da nije zdravo piti energetska pića u toj dobi u tolikoj mjeri jer je njih 74,9 % negdje pročitalo negativnu kritiku o energetskim pićima ili su upozoreni (njih čak 91,1%) o sadržaju pića. Alkohol i energetsko piće pomiješalo je 61, 3% ispitanika. S roditeljima o tome što piju i kada (škola, izlasci) razgovara njih 60,5% dok 39,5 % uopće ne razgovara o tome.

“Možemo zaključiti da učenici znaju da energetsko piće nije bezazleno, počeli su ga piti u osnovnoj školi, podjednako i djevojke i mladići, pročitali su negativne kritike, upozoreni su, ali i dalje je veliki broj onih koji ga konzumiraju”, podcrtava prof. Lučić.

Oko 5% učenika barem jednom dnevno popije jedno piće, a drugih 5% više od jednog dnevno, njih 61% miješa energetsko piće s alkoholom.

„Pozitivno je da je njih 51,7% zainteresirano za predavanje o zdravoj prehrani i o zdravom načinu života što ćemo ovim projektom i provesti u razredima kroz međupredmetne teme vezane za zdravlje, zdrav život i prehranu”, zaključila je županjska profesorica.

Budnost i energetski pojačivač neki su od razloga zašto odrasli posežu za sličnim napitcima. Dobro je znati da nastavnici nastave targetiraju ove probleme, uključuju svoje učenike izravno u osvještavanje štetnosti kroz njima zanimljiv vid nastave. Ključnu ulogu trebali bi imati i roditelji, promatrajući svoje dijete i svakodnevno razgovarajući o štetnosti i posljedicama za njihovo zdravlje kako ne bismo svjedočili novoj tragediji, sličnoj u lipnju prošle godine, kada se trinaestogodišnji dječak iz Zagreba samo srušio nakon ispijanja energetskog pića.

Jesu li roditelji upoznati sa štetnim posljedicama energetskih pića kod djece i mladih?

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno