18 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Mrtvi golubovi i grlice na našim ulicama

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Možda je trovanje? Možda 5G mreža? Možda je nekakva bolest? – Razglaba se ovih dana na društvenim mrežama, a razlog je poprilično zabrinjavajuć. Naime, pojavile su se brojne slike mrtvih golubova i grlica na našem području, a nove dojave iz svih dijelova županije ne prestaju stizati.

Udruga za zaštitu životinja Rocco Vinkovci u svoj inbox nedavno je dobila dojavu o nekoliko mrtvih grlica u Starim Mikanovcima. Nije dugo trebalo da se ta vijest proširi i da se digne blaga panika među građanima, pa smo pokušali doći do odgovora. Međutim, bezuspješno.

“Nismo još dobili nikakvu informaciju niti znamo išta o tome. Važno je odnijeti uzorak na analizu u laboratorij Zavoda za javno zdravstvo kako bi se utvrdio uzrok uginuća”, rekli su nam danas iz Veterinarske stanice Vinkovci.

Što se točno događa, još uvijek možemo samo nagađati. Pratitelji Facebook stranice Udruga Rocco Vinkovci budno prate sve obavijesti i objavljuju svoja razmišljanja, a osim Starih Mikanovaca i Vinkovaca, o istim slučajevima javljeno je i iz Borova naselja.

Neki pak strahuju da se radi o ptičjoj gripi, a kako se ovaj virus krajem studenog prošle godine ponovno pojavio u Hrvatskoj, ta mogućnost nije isključena. Više od 10 tisuća tovnih purana eutanazirano je na jednoj farmi u Koprivničko-križevačkoj županiji, nakon što je na njoj potvrđen virus ptičje gripe. Virus je krajem prošle godine registriran u brojnim europskim zemljama, s gotovo 300 zaraženih gospodarstava.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno