2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Mučki, iz zasjede, trinaestorica mladića ubijena su prije 32 godine na Privlačkom putu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na današnji dan prije 32 godine, Vinkovci i županjski kraj zavijeni su u crno. Na Privlačkom putu u Mirkovcima iz zasjede, mučki je ubijeno 13 mladića. Ondje se (o)branio grad.

Dražen Abramović, Mato Božić, Perica Bušić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Ivo Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić na ovom su mjestu posljednji put gledali slavonsko nebo 22. srpnja 1991. godine, a 40 njihovih suboraca je ranjeno. Miris rata nadvijao se nad ravnicu.

Ubijeni su mučki nakon što su se našli u okruženju srpskih terorista i JNA, koja ih je prethodno propustila na područje Mirkovaca, a potom im zapriječila izlaz.

“Sjećam se, bilo je te noći i nevremena baš kao i jučer, grmljavine i kiše. To jutro kreće se u akciju i više nismo sigurni, pucaju li naši ili grmi, da bi se kasnije ustanovilo da je akcija. Prema riječima zapovjednika, brigadira Damira Dujića odgođena je za nekih sat i pol. Činila nam se odgoda za čitavu vječnost. Svima nam je Privlački put bio prvi šok, prvo ozbiljno vatreno krštenje sa spoznajom da će stradanja biti takvog oblika i takve dimenzije. Još više nas je pogodilo što su ti momci upali u zasjedu, organiziranu, tada tzv. JNA i njihova uloge koja se uvijek nametala pričama razgraničenja i razdvajanja, a koje je, pokazalo se, uvijek bilo na našu štetu, a na njihovu korist što je dovelo i do ovog trenutka u kojem je pola momaka poginulo, dio ranjen, da bi na kraju kada smo ih preuzeli shvatili da su svi bili pobijeni. Sjećam se još jednog stravičnog detalja. Dio nas koji smo bili u Zapovjedništvu poslani smo odnijeti uniforme da se te momke presvuče kako bi ih se dostojanstveno posljednji put poslalo njihovoj kući i obavilo ukop. Kao mladog, strašno me šokiralo kada sam vidio kakva su to stradanja i ranjavanja bila, a kakvi su to samo momci bili samo par dana prije toga kad smo se vidjeli”, sjeća se kao da je bilo jučer Dražen Milinković, tada pripadnik 3. gardijske brigade, pripreme, tijeka akcije, napada, deblokade Mirkovaca, želje i htijenja za uspostavom državnog poretka RH, povratka policije.

Svoje živote dali su za ovaj grad, županiju, slobodnu Hrvatsku ostavivši iza sebe neutješne obitelji, prijatelje i suborce koji su se 32. put poklonili pripadnicima 3A brigade ZNG Kune ispred spomen obilježja na kojem su za vječnost uklesana njihova imena.“Samo još jedan podsjetnik kako se teško borilo za naš grad i kako se teško izborila naša sloboda. Nažalost, poginuli dečki nisu dosanjali stoljetni san slobodne Republike Hrvatske. Zahvaljujući njihovoj požrtvovnosti, mi smo ju naslijedili i moramo ju graditi kao slobodni ljudi prosperitetnu i slobodnu za sve”, poručio je s ovog mjesta zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

“Tragičan je ovo gubitak za Hrvatsku vojsku i trenutak koji je promijenio mnoga promišljanja. Svjesnost da je neprijatelj bio brojniji, tehnički opremljeniji u odnosu na hrvatskoga branitelja stvorila je uvjete za daljnje jačanje Hrvatske vojske, za temelje koje su postavili hrvatski branitelji u najtežim trenutcima kao što je jedan od ovih, a Hrvatska vojska ih i dandanas baštini. Duh hrvatskih branitelja prepoznat je u svim našim misijama, operacijama i jasno pokazuje da je trenutak, kao ovaj u Mirkovcima i nažalost mnogi drugi za vrijeme Domovinskoga rata, ulijevao dodatnu snagu braniteljima jačajući Hrvatsku vojsku do dan danas”, naglasio je ministar obrane Mario Banožić uz izraze sućuti i žaljenja obiteljima i prijateljima trinaestorice tada mladića.

“Tužna obljetnica podsjeća nas na velike žrtve, ali i važno da naša sloboda i država nisu nešto što nam je poklonjeno, da nisu sve akcije bile uspješne niti brilijantne, nego da je bilo i teških trenutaka, krvi, suza, smrti, ali je hrvatski narod sve to izdržao zajedništvom, hrabrošću, srcem, žudnjom za slobodom, samostalnošću i time da budemo svoji na svome. To je isto pokazatelj da naš narod ima snagu da može pobijediti u izazovima koji nas čekaju te da čak i ove naizgled strašne stvari poput nevremena, nedavnog potresa nisu nešto što nas trajnije može omesti da naša zemlja bude u pravom smislu majka našem narodu”, osvrnio se Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Nakon molitvenog nagovora kod spomen obilježja, misu zadušnicu u župnoj crkvi u Mirkovcima predslavio je vlč. Ante Lučić upravitelj župne crkve bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno