Ministarstvo unutarnjih poslova od danas ima nove internetske stranice koje sadrže više informacija za građane i institucije od dosadašnjih. Tako građani, između ostalog, na njima mogu ponešto naučiti o samozaštitnom ponašanju, a novost je i kategorija građani detektivi.

Nova MUP-ova internetska stranica je u koordinaciji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva preselila na gov.hr platformu, prateći izgled ostalih stranica koje se na njoj nalaze, ali je zadržala svoje prepoznatljive plave boje. Nov stranica sastoji se od 26 zasebnih stranica, uključujući MUP, Ravnateljstvo policije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja te stranice svake policijske postaje.

Na stranici je novost e-knjižnica u kojoj se mogu pronaći ‘online’ izdanja časopisa “Policija i sigurnost”, glasila “Mir, ugled, povjerenje”, godišnjaci policije te publikacija i brošura, dok su na stranicama Ravnateljstva policije noviteti rubrike poput povijesti hrvatske policije, međunarodna policijska suradnja koja pruža informacije o sigurnoj turističkoj sezoni i mirovnim misijama. U novoj rubrici “Prevencija” građani mogu naučiti nešto više o samozaštitnom ponašanju, proučiti brošure policije, upoznati se s policijskim projektima ili pregledati video materijale. Novost je i kategorija “Građani detektivi”, gdje se nalaze poveznice na kojima zainteresirani korisnici mogu preuzeti aplikaciju za e-dojave sumnjivih događaja “MUP Sigurnost i povjerenje”, pregledati lica osoba za kojima tragamo, nestale i otuđene umjetnine, krivotvorine te pronađene umjetnine.

Građani i dalje u nekoliko koraka mogu doći do odgovora na pitanja iz područja prometa, osobnih isprava, prebivališta i boravišta, oružja, državljanstva te dobiti upute na koji način mogu uputiti pohvalu, ali i pritužbu na rad MUP-ovih djelatnika. U aplikaciji “Red Button” za online prijavu zlostavljanja djece dostupne su informacije o opasnostima koje vrebaju te savjeti za zaštitu kad je riječ o djeci i roditeljima, ali i maloljetničkoj delinkvenciji, kriminalitetu na štetu djece i obiteljskom nasilju.