21 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Na folklornoj sceni nisu novi, ali novina uvijek ima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Folklorni ansambl “Lisinski” Vinkovci ušao je u svoju 72. godinu, a entuzijazma im nikada nije nedostajalo pa ne nedostaje ni sada. Uvijek spremni na nove izazove i u 2023. najavljuju zanimljive novine doznajemo u razgovoru s predsjednicom Kristinom Kelemen.

U 2023. godini FA „Lisinski” pokreće Školu tambure za djecu.

“Cilj je oformiti dječji tamburaški orkestar, a pozivamo svu djecu koja žele svirati. Škola tambure počinje u ožujku uz ambicioznog mladog voditelja Filipa Kovačića“, ističe Kristina Kelemen.

“Lisinski” je prošle godine sredstvima od Ministarstva kulture obnovio 18 tambura, a sredstvima od Županije kupljene su bisernica i samica. Tako da imamo sve što je potrebno i radujemo se skorom početku rada Škole tambure”, kaže Kristina Kelemen.

S početkom ožujka planiraju i početak rada s djecom u dvije postave.

„Imamo puno djece vrtićke dobi, koja jednostavno motorički ne mogu pratiti ove starije i zato ćemo ih razdvojiti. Imamo i novu voditeljicu, Katarinu Čolakovac koja bi uskoro trebala steći i diplomu za voditelja dječje skupine. Starija djeca činit će srednju postavu i uvježbavat će sve ono što radimo i mi u prvoj postavi kako bi bili spremni kad nam se priključe”, kaže naša sugovornica.

Foto: FA Lisinski / Arhiva

Najmlađi su budućnost ansambla i treba ih i privući i zadržati kada dođu.

“Zato Škola tambure. Zato razdvajanje postojeće dječje skupine kako bi mogli kvalitetnije raditi i s najmanjima i s onima većima. Zato želimo da svi oni ovaj prostor osjećaju kao svoj pa ćemo im uz sviranje i plesanje, pružiti i druge sadržaje od maskenbala do radionica koje planiramo organizirati”, kaže Kristina Kelemen.

A osim kod najmlađih, novina ima i kod onih nešto starijih.

U osnivanju je veteranska skupina koju će činiti članovi koji ne mogu više biti sto posto angažirani, ali još uvijek žele plesati pa se ponekad i priključiti prvoj postavi, a vodit će ih dugogodišnji član Michael Kelemen.

Između ostaloga, pripremljen je i projekt za obnovu slavonskih nošnji.

“Uz sve nošnje koje imamo nedostaju nam upravo naše, slavonske. Sve što smo imali stradalo je u ratu, a nakon toga nikada nismo bili u prilici ponovno ih nabaviti jer su slavonske nošnje jako skupe. To nam je veliki problem i odrasli uopće ne izvode koreografiju Slavonija. Prošle godine nabavili smo slavonske nošnje za djecu, koje po svojoj naravi nisu toliko skupe, a nadamo se da ćemo uspjeti nabaviti i nošnje za odrasle”, ističe Kristina Kelemen.

https://www.facebook.com/falisinski

Hrvatskih žrtava 2A, 095 5217 166, info@fa-lisinski.hr

Raspored proba plesača: prvi postav – ponedjeljak i četvrtak od 20 sati / srednji postav – ponedjeljak i srijeda od 19 sati / dječja skupina – utorak i četvrtak od 19 sati / veterani – srijeda od 20 sati

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno