Na osječkom području 10 novooboljelih

0
462
Foto: valpovstina.info

Iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije poručili su da je u samo dva dana broj zaraženih na osječkom području porastao za 10 osoba, sa 7 na 17. Djelom je riječ o kontaktima dvije novo potvrđene osobe, a dijelom i o novoidentificiranim osobama nevezanim s do sada hospitaliziranim osobama.

Prema riječima epidemiologa ZZJZ-a poznati su svi kontakti ovih osoba i svi oni na koje se sumnja u mogućnost infekcije bit će testirani. Većina oboljelih je dobrog stanja i bez subjektivnih poteškoća. Četiri pacijenta su s lakšim poremećajem zdravlja, a jedna osoba ima srednje težak stupanj bolesti, ali je stabilno, piše Glas Slavonije. Na osječkom području trenutačno je u samoizolaciji 139 osoba no, s obzirom na povećanje broja pacijenta od gotovo 100 posto u samo dva dana i župan Ivan Anušić, kao i načelnik Stožera Goran Ivanović, te epidemiolozi ponovili su kako će se napuci morati pretvoriti u zapovjedi i represiju od strane institucija, jer je očigledno kako se velik broj građana i dalje ne pridržava mjera zaštite.

“To što sedam dana nismo imali povećanje broja oboljelih, a sada smo u dva dana sa sedam narasli na 17 pozitivnih samo pokazuju da je epidemija itekako tu. Što se tiče kršitelja samoizolacije, ako vi nećete sami poštovati mjere samoizolacije, onda ćemo vas mi staviti u izolaciju i pod svoju kontrolu. Što se tiče međumjesnih putovanja, svi ovi koji bi baš sada išli kod ujne ili strine u goste, to neće ići. Mjera o zabrani kretanja znači da ne postoji mogućnost turističkog putovanja i nema izdavanja dozvola za takve stvari. Svi slučajevi infekcije došli su nam izvana i ovo je ozbiljan trenutak, te se traže ozbiljne mjere”, istaknuo je Ivanović, prenosi Glas Slavonije.

Župan Ivan Anušić ovom prilikom je naglasio kako Županija radi na programu obeštećenja poljoprivrednika i OPG-ova, te naglasio da nema mjesta panici.