2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Na studentskoj razmjeni u Japanu Vinkovčanin Luka Šuker predstavio naš grad i županiju

Više od autora

- vl promo-

Nakon povratka iz Japana, svoje iskustvo s razmjene u sklopu programa MIRAI, namijenjenog posebno uspješnim studentima, s nama je podijelio 25-godišnji Vinkovčanin, magistar zaštite prirode i okoliša Luka Šuker.

Sve je počelo kad je dobio mail od pročelnice fakulteta s pozivom prijave na razmjenu u Japan. „Prvo sam pomislio, nemam vremena, neću ni otvoriti. Ipak, nešto mi nije dalo mira pa sam odlučio pročitati mail”, prepričava Luka dodavši kako se javio zadnji dan prijava i odlučio pokušati, iako, s vrlo malo nade da će biti izabran.

„Mislio sam da sanjam”, prvotna je Lukina reakcija kad je shvatio da je upravo on taj kojega je japansko veleposlanstvo izabralo. Odletio je u Japan, puno toga naučio, ali ujedno i promovirao naš grad, županiju i zemlju. Razmjena je trajala šest dana, stoga je odlučio iskoristiti svaki trenutak. Posjetili su Yokohamu, Toshibin muzej znanosti, obišli tvrtku Euglena koja proizvodi biogorivo iz voska algi i iskorištenih ulja i masti iz kuhinje, vidjeli planinu Fuji, putovali u grad Kawasaki u prefekturu Kanagawa, otišli na poznato Shibuyino križanje, gdje, kako kaže, svatko točno zna kuda ide, a čak bili i na ceromoniji čaja. Ističe i kako im je hrana zdrava i jako ukusna, na što se brzo prilagodio.FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Tamo su, pojašnjava, sveučilišta uglavnom privatna, a posjetili su jedno takvo, sveučilište Waseda gdje su imali razmjenu sa studentima i predavanja s profesorom koji vodi studij Zaštite okoliša što ga je posebno zaintrigiralo. „Učili smo o japanskoj zelenoj politici i inovacijama u industriji, a intelektualna razmjena sa studentima sveučilišta Waseda bila je nevjerojatno iskustvo te sam vidio kako ljudi iz drugog dijela svijeta gledaju na globalne probleme”, kaže Luka.

Kako bi sumirali ovu razmjenu, svoje doživljaje predstavili su u Ministarstvu vanjskih poslova gdje ih je dočekao zamjenik ministra. Cilj je ovoga programa, ističe, bilo promicanje Japana i otvaranje suradnje s Europom i ostatkom svijeta. Imao je priliku vidjeti i upoznati potpuno drukčiju kulturu, a Japan je, kaže, uređena i čista zemlja s jasnim pravilima kojih se svi pridržavaju. „Stalno sam pričao o Vinkovcima, što je ljudima bilo simpatično i zanimljivo, stoga mislim da su dobro upamtili naš grad i županiju. Sa sobom sam nosio i fotoaparat kako bih imao trajno sjećanje na ovo iskustvo”, istaknuo je Luka sa smješkom na licu zahvalivši Japanskom centru za međunarodnu suradnju koji je kreirao ovaj program, Odjelu za biologiju u Osijeku, svojim rodnim Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji za svu pomoć koju je dobio da tamo i stigne.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno