15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Izradi “lažni” kamin i unesi božićni ugođaj u svoj dom

Više od autora

- vl promo-

Maštate li o kaminu koji će ovoga Božića unijeti dašak elegancije i topline u vaš dom? Ugradnja kamina može poprilično opteretiti kućni proračun, a sama instalacija zahtjeva određenu pripremu, izgradnju dimnjaka, stručno postavljanje i nakon toga redovno čišćenje i održavanje. Mnogima je to previše vremena, posla i novca pa nerijetko odustaju od izvedbe, a kamin ostaje samo plod mašte.

Međutim, ako kamin nije potreban kako bi ispunio svoju prvotnu funkciju – grijanje prostora, izvedba se značajno pojednostavljuje, a cijena postaje pristupačnija. Upravo zbog toga, unazad nekoliko godina lažni kamini postaju sve popularniji, a tom trendu nismo odoljeli ni mi. Rezultat? Malo strpljenja, puno dobre volje, par spretnih ruku i dva sata kasnije kamin je bio spreman za pokazivanje!

Od alata će vam biti potrebna akumulatorska bušilica i skalpel, a korišteni materijala je: gipsanokartonska ploča, silikonsko lijepilo, vijci za gipsano-kartonske ploče, ukrasne zidne štukature, pet drvenih letvica dužine 20-ak centimetara i samoljepljiva tapeta za namještaj. Ne dajte da vas ovaj popis obeshrabri jer kada nabavite materijal napravili ste pola posla.


FOTO: Privatni album

Prvo odredite dimenzije kamina i izrežite stranice skalpelom u gipsano-kartonskoj ploči. U ovom dijelu procesa važno je odrediti veličinu ploče koja će biti gornja stranica odnosno ploha kamina. Oku je ugodnije ako ju ostavite nekoliko centimetara većom sa svake strane. Nakon rezanja, stranice spajate tako da u unutarnju stranu umetnete letvicu kroz koju bušite vijke i koja će vam držati ploče pod pravim kutom. Nakon što ste napravili „kostur” kamina, vrijeme je estetske dorade. Sve rubove prekrivate ukrasnom štukaturom koju lijepite silikonskim ljepilom, a višak silikona uklonite prije stvrdnjavanja. Gornju ploču kamina možete prekriti samoljepljivom folijom za namještaj kako bi kamin dobio vizualno uvjerljiv izgled. Mi smo odabrali imitaciju drveta, ali vjerujemo da će dobro izgledati bilo koji prirodni materijal kao što je mramor ili pak opeka.

FOTO: Privatni album

Došli smo i do posljednjeg koraka u izradi, a to je bojenje. Htjeli smo elegantan kamin koji ćemo uklopiti u vizualnu ideju bijelog Božića pa je logičan odabir bila bijela boja kojoj odlično odgovara sivi ton drveta na gornjoj ploči. Ovdje se možete poigrati bojama, materijalima i teksturama. Tapete, ciglice od stiropora, samoljepljive folije, dekorativne boje za zid s efektom kamena ili obične za unutarnje zidove, izbora je pregršt. Ovaj projekt će vas koštati oko 30 eura, a ako imate nešto od materijala kod kuće cijena je niža. Vizualizirajte si kakav izgled želite postići i krenite u izradu, a rezultat će sigurno plijeniti poglede ovog Božića!

FOTO: Privatni album

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno