12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Nacionalni festival malih folkloraša iz Kutine seli u Vinkovce

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kulturni centar Gatalinka Vinkovci osnovan je 1994. godine i ove godine obilježava veliku 30. obljetnicu rada, a u slavljeničkoj godini Gatalinka u Vinkovce u trajno domaćinstvo dovodi Festival dječjeg folklora Hrvatske.

Naime, kao jedan od zadnjih velikih uspjeha KC Gatalinka bilježi 1. mjesto koje je prošle godine na 20. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini osvojila dječja skupina uzrasta od 10 do 15 godina s prikazom svatovskoga običaja. Nije ovo prva nagrada, bilo ih je dosad puno na brojnim festivalima i smotrama i za folkloraše kao i za zbor, te je zahvaljujući kontinuiranom kvalitetnom radu s malim folklorašima upravo Gatalinki pripala čast da od ove godine preuzme organizaciju nacionalnog susreta malih folkloraša i iz Kutine u Vinkovce dovede Festival dječjeg folklora Hrvatske. Prvi festival u Vinkovcima bit će održan od 10. do 13. listopada 2024.

Moram priznati kako sam se nisam lako odlučila za domaćinstvo jer je riječ o zahtjevnoj organizaciji. Taj festival 20 godina organiziralo je Kulturno umjetničko društvo “Ivančica” iz Kutine, a kolegica Katica Tomac, predsjednica KUD-a i predsjednica Organizacijskog odbora festivala, već prije nekoliko godina rekla je kako jedino meni vjeruje i, ako oni prestanu organizirati festival, Gatalinka će biti ta koja će to preuzeti. Prošle godine rekla mi je: To je to, to je taj trenutak, ti moraš to preuzeti, ti ćeš to nadograditi i voditi dalje na najbolji način. Nakon toga otišla sam kod gradonačelnika Ivana Bosančića i župana Damira Dekanića i pitala ih što raditi. Nisam mogla tako nešto prihvatiti bez njihove potpore. Njih dvojica su se složili, a sve su podržale i stručne službe Ministarstva kulture i medija i evo, Gatalinka, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija od ove godine domaćini su Festivala dječjeg folklora Hrvatske“, ističe Blanka Žakula, predsjednica KC Gatalinka Vinkovci.

Festival dječjeg folklora Hrvatske natjecanje je na koje dolaze najbolje grupe djece iz svake županije u dvije kategorije, djeca do 10 godina i djeca od 10 do 14 godina. Kriteriji su opći umjetnički dojam izvedbe, kvaliteta izvedbe u pjesmi i glazbi, nošnja, odnosno sve ono što se ocjenjuje i kod odraslih folkloraša.

Kod mlađega uzrasta do 10 godina mora se preferirati ono što je vezano uz tako mali uzrast, znači uglavnom dječje igre i vrlo jednostavni plesovi i po mogućnosti tradicijska glazbala, a kod onih starijih od 10 do 14 godina to su već nešto složeniji nastupi“, ističe Blanka Žakula.


Koliko će malih folkloraša stići u Vinkovce za sada se još ne zna točno. Sve ovisi o tome koliko će županijskih smotra biti održano, a onda i koliko će grupa iz koje kategorije pristići na državni smotru.

U svakom slučaju, mi kao organizatori, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Kulturni centar Gatalinka, odlučili smo nagraditi i prošlogodišnje grupe koje su osvojile prva tri mjesta u obje kategorije. Osim nas, koji smo osvojili 1. mjesto u kategoriji od 10 do 14 godina, tu je još pet grupa i svi oni za nagradu bit će naši gosti u Vinkovcima na dva dana“, ističe Blanka Žakula.

Na samom festivalu, dodaje, uz nastupe u natjecateljskom dijelu, bit će organizirane radionice i drugi sadržaji koji će malim folklorašima iz cijele Hrvatske dva dana u Vinkovcima učiniti sadržajnima i zabavnima.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno