Nacionalni stožer CZ: Broj oboljelih je 113, još jednom upućen apel: Pridržavajte se uputa

0
626
Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o 8 novooboljelih u Hrvatskoj što je ukupno 113. Broj izliječenih i dalje je 5, a za jednu osobu koja je umrla, a bila je zaražena koronavirusom još nije objavljen točan uzrok smrti.
Prosječna starosna dob oboljelih je 42,6 godina, što je ujedno i razlog što je klinička slika u najvećem broju bolesnika dobra.
Jednom od oboljelih pogoršano je zdravstveno stanje i na respiratoru je, ali je stabilno, a riječ je o osobi srednje dobi. Svi ostali, kako je istaknula ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”Alemka Markotić, imaju blaže simptome bolesti.
Markotić i Beroš još jednom su ponovili i upozorili na nužnost pridržavanja preporuka i mjera jer je to najbolji način prevencije kako bi se smanjio obim zaraze i kako ne došlo do težih oblika bolesti.
”Za sve opcije se spremamo, ali najvažnija je prevencija”, istaknula je Markotić. .
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je gotovo 13.000 ljudi u samoizolaciji, 790 osoba su kontakti pa su im određene epidemiološke mjere, a u karanteni je 84 ljudi, od kojih 52 hrvatskih državljana.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da ima neodgovornog ponašanja i onih koji se ne pridržavaju mjera te uputio apel svima koji to mogu da ostanu doma i ne izlaze ako to nije nužno, a nikako da ne izlaze starije osobe i kronični bolesnici.
“Naše su mjere takve da ekonomski život nije doveden u pitanje i radi sve ono što je nužno za svakodnevno funkcioniranje zajednice. Ako se svi budemo striktno držali preporučenih mjera to će tako ostati, ako ne, mjere će biti restriktivnije”, istaknuo je ministar Božinović najavivši kako će biti aktivirani lokalni stožeri, ali i policija kako bi se pojačano kontrolirati pridržavanje mjera.
Međunarodni promet roba, istaknuo je Božinović, ide bez problema, a sa Slovenijom je dogovoreno da hrvatski vozači kamiona ne idu u konvoje nego na druge granične prijelaze, prije svega Rupa-Pasjak, a što će omogućiti da roba što prije doći na hrvatske police. Jučer u Hrvatsku nije ušao nijedan strani državljanin, osim onih u tranzitu.
“Epidemiološka situacija ukazuje na određenu lokalnu transmisiju, ali to je u ovom trenutku irelevantno jer je naš zdravstveni sustav podignut na potrebnu razinu”, odgovorio je ministar Vili Beroš na pitanje o lokalnoj transmisiji bolesti.