26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Nadia, Olga i Anna Vinkovce smatraju svojim drugim domom

Više od autora

Služba traženja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci je na svom području djelovanja evidentirala ukupno 64 raseljene obitelji iz Ukrajine sa 182 člana: 41 obitelj, odnosno 117 osoba u međuvremenu su napustile područje djelovanja GDCK Vinkovci, a jedna osoba je umrla, što znači da ukupno 118 osoba više nisu na području djelovanja GDCK Vinkovci, pojašnjava ravnatelj gradskog Crvenog Križa Branko Tomić.

Naime, u koordinaciji s nacionalnim društvom Hrvatskog Crvenog križa, Gradsko je društvo Crvenog križa Vinkovci od početka oružanog sukoba u Ukrajini stavilo sve svoje ljudske i materijalne potencijale na raspolaganje za ublažavanje posljedica ove krizne situacije.  U našem gradu još ih je 16, ostali su se vratili u Ukrajinu, a osim u Vinkovcima, smješteni su uglavnom u Općini Stari Jankovci, odnosno Slakovcima i Novim Jankovcima, u Ivankovu, Korođu i Mlaki Antinskoj.

Djeca se aktivno uključuju u redovni hrvatski školski program, preko Županijskog odjela za obrazovanje, školuju se u mjesto u  kojemu su smješteni i idu na redovitu nastavu s online mogućnošću slušanja ukrajinske nastave. Oni koji nisu zaposleni i nemaju nikakva primanja dobivaju pomoć od Crvenog križa, a  mobilni tim donosi im pomoć u hrani i higijeni. Također, dobivaju određenu naknadu i od Centra za socijalnu skrb, jednako kao i naši nezaposleni, objasnio je ravnatelj.

Jedni od onih koji su još uvijek u Vinkovcima je i obitelj Ospishchev iz Harkijeva, grada s više od milijun i pol stanovnika. Nadia, Olga i Anna složno ističu kako vole što su Vinkovci miran grad u kojem su osjećaju sigurno u bilo koje doba dana. Posebno su ih oduševile Vinkovačke jeseni, tradicija, folklor i narodne nošnje, iako kažu da vide dosta sličnosti s Ukrajinom. Njihova kuhinja je drukčija i manje začinjenija od naše, ali slavonski čobanac najviše im se svidio te mu, napominju, nisu mogle odoljeti. „Ovdje nam je jako lijepo, priroda je prekrasna, a ljudi su dobri i uvijek spremni pomoći. Jezik je sličan našemu, ali na početku se bilo teško prilagoditi“, ističe Olga koja je sa svojom majkom, ocem i kćeri došla u naš grad. Radi online trgovinu na ukrajinskom poslu, a  njezina kći Ana ima 11 godina i ide u šesti razred, što će reći kako je u odnosu na svoje vršnjake naprednija.Uz nastavu na hrvatskom jeziku u trećoj osnovnoj školi pohađa i online ukrajinsku. Ova odlična učenica spremna odrađuje sve zadatke, a zanimljivo je kako joj je od svih predmeta najdraži baš hrvatski jezik. „Nije mi teško uskladiti sve obveze, a idem i online na likovni kao izvannastavnu aktivnost”.

Njezina baka istaknula je kako se žele što prije vratiti u Ukrajinu, ali Vinkovce smatraju svojim drugim domom i mjestom u kojem se osjećaju sigurno i sretno.

Povezani članci

Posljednje objavljeno