22 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Emocija u sviranju glavni je cilj novog glazbenog centra Music Art Incubator

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovci postaju bogatiji za još jedan kulturni dragulj. Nakon uspješnog starta u Osijeku i Valpovu, Music Art Incubator širi glazbena krila i otvara svoja vrata u našemu gradu, stavljajući naglasak na ono najvažnije – istinsku ljubav prema glazbi.

Još dva tjedna ostalo je do početka nove, moderne glazbene priče koju su pozvani pričati apsolutno svi. Slaven Batorek, jedan od najboljih glazbenih pedagoga u Hrvatskoj, prije tri godine u Osijeku je otvorio glazbeni centar Music Art Incubator,  prije dvije godine centar je zaživio u Valpovu, a od 1. listopada polaznici će o glazbi moći učiti i u Vinkovcima.

Voditelj centra Mario Rakušić kaže nam kako će se u njega dolaziti bez ikakvog stresa i pritiska.

„Nema ispita ni natjecanja, nema kurikuluma, svi će svirati ono što žele i ono što vole, a najveći naglasak bit će na emociji sviranja. I to je glavna razlika između ove i klasične glazbene škole”, pojasnio je Rakušić, inače audio inženjer po struci, suprug i otac dvoje djece, najpopularniji kao član sastava Sinovi ravnice kojemu su specijalnost klavijature. Polaznici će moći, dodaje, birati pop repertoar, klasiku, rock i ostalo, a na tom putu usmjeravat će ih vrhunski mentori, njih devet, s kojima će učiti i zabavljati se.

Nikolina Tomić vodit će klavir, Petra Marković pjevanje, Mario Rakušić, kako smo i naveli, polaznike će specijalizirati za sintisajzer, Vedrana i Vrtarić i Manuela Molnar vodit će dječje glazbene interaktivne radionice namijenjene djeci u dobi od 1,5 do 7 godina. Djeca će u tri grupe učiti svirati, pjevati i učiti o glazbi, a sve kroz igru, brojalice i slično. Vanja Živanović vodit će harmoniku, Franjo Šokić bubnjeve, Tomislav Livaja tradicionalne instrumente, dok je Hrvoje Bogović zadužen za gitare – akustičnu, električnu i bas. Mentori će s polaznicima raditi u grupama s tri do šest ljudi, a svi termini će biti prema dogovoru.

„Imamo jako puno upita, posebno jer je ovako nešto prvi put u Vinkovcima, svima je nepoznato. Nismo htjeli puno informacija iznositi javno, nego smo organizirali Dane otvorenih vrata da svi dođu i vide prostore i instrumente koji su uistinu na visokom nivou”, ističe voditelj, dodavši kako su cijelom pričom posebno oduševljeni stariji: „Kažu da im je žao što u njihovo vrijeme nije bilo ovako nečega i da se nadaju da će djeca shvatiti koliko je ovo sve zapravo odlično”.


Trenutak u kojemu je naš sugovornik konačno odlučio krenuti ovim putem dogodio se u svibnju prošle godine kada je s vrtićarcima sudjelovao na završnoj priredbi.

„Moj sin je završavao vrtić i tete su me zamolile da odradim nekoliko proba s njegovom skupinom pa da napravimo završni koncert u kazalištu. Nosio sam svoje klavijature u vrtić, bilo je toliko lijepo, veselo i opušteno da sam odlučio više raditi s djecom”, kazao je Rakušić. A upravo na tom principu temeljit će se i novi centar u Vinkovcima. Najvažnije je, napominje, da djeca dolaze bez ikakvog pritiska, da se dođu zabavljati, svirati i uživati u glazbi, da ju zavole na onaj istinski i pravi način, da dolaze i tužni sretni, da razviju emociju prema glazbi jer „kad stanu riječi dolazi glazba”.

Centar je smješten na adresi Ljudevita Gaja 18, jedan dio na prizemlju, a drugi dio na drugom katu. „Gore smo smjestili sintisajzer, klavir, pjevanje, gitare i tradicionalne instrumente, dok su u prizemlju bubnjevi, harmonike i dječje radionice. Nezgodno je da se mališani penju, ali i da polaznici harmonike ‘tegle’ ovaj instrument do drugog kata, budući da je najlakša 10 kilograma”, pojašnjava naš sugovornik.

Podrške ne nedostaje, pristiže od brojnih glazbenika, bendova i profesora koji su složni u mišljenju kako će MAI zasigurno obogatiti vinkovačku kulturno glazbenu scenu na koju polaznici neće stati kao oni koji ne znaju svirati bez nota, nego kao pravi glazbenici.

Sve koje zanima nešto više mogu im se obratiti putem Facebook stranice Music Art Incubator Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno