13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Nagrada za najbolji BookTook otišle u ruke Dunje Grubač iz OŠ Čakovci

Više od autora

- vl promo-

Dan je otvorenih vrata u Bibliobusu Vukovarsko-srijemske županije koji, uz dodjelu nagrada za najbolji BookTook, slavi svoj 18. rođendan.

„Svake godine povodom rođendana Bibliobusa organiziramo natječaj koji je namijenjen učenicima osnovnih škola područja, odnosno naselja koja posjećuje Bibliobus. Ovogodišnja tema BookTooka bila je najdraža/najgora knjiga koju ste pročitali, o čemu su učenici trebali snimiti kratki video”, pojasnila je voditeljica Bibliobusne službe Vukovarsko-srijemske županije Klaudija Mandić.

Prvo mjesto i nagrada pripala je učenici Dunji Grubač iz Osnovne škole Čakovci, drugo učenicama Ilini Miškulin, Tei Rajič, Teni Dojmi i Jeleni Pavković iz Osnovne škole „August Cesarec” Ivankovo, dok je na trećem mjestu bio učenik Aleksandar Vorkapić iz Osnovne škole Bršadin.

Pohvaljeni su radovi učenika Osnovne škole Stari Jankovci i to Ane Nikolić, Lane Marić, Laure Surop i Luke Matanovića i učenika Osnovne škole Negoslavci Filipa Rkmana.

“Svakako, odaziv na ovaj natječaj nam govori kako naši mladi jesu zainteresirani za ovu vrstu sadržaja, stoga mi nastojimo svake godine biti što kreativniji. To nam je izuzetno važno jer na ovaj način ostvarujemo interakciju s našim korisnicima koji koriste usluge Bibliobusa na terenu i izravno dobijemo doživljaj koliko su njima ustvari knjiga i čitanje važni. Naša uloga jako je bitna u promicanju čitanja, ali ujedno i čitalačke pismenosti”, pojašnjava Mandić.


Bibliobus trenutno ide na teren u 17 općina i jedan grad, odnosno grad Otok koji ima knjižnicu pa ustvari posjećuju naselje Komletince. Naime, imaju preko 1200 korisnika, a od toga je najviše djece. „Naša stajališta, osim što su u centru naselja, nalaze se i pri osnovnim školama, područnim školama i vrtiću i odlična nam je suradnja s tim ustanovama”, kazala je Mandić dodavši kako se Bibliobus koristi isključivo na terenu, a ovo danas prilika je svim građanima grada Vinkovaca doživjeti i vidjeti putujuću knjižnicu.

„Danas je bilo šareno i veselo jer smo imali jako puno djece iz vrtića i učenika iz osnovne škole, tako da je njima to doživljaj, posebice dječacima kad sjednu za volan pa glume da voze Bibliobus”, pojasnila je.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić nije skrila svoj ponos.

„Ova služba s radom je krenula 20. veljače 2006. godine kad je Bibliobus krenuo na svoju misiju i činio knjigu dostupnima svim onim mjestima koja nemaju stacionarnu knjižnicu. Mogu reći kako je to za nas bila itekako velika stvar. Tijekom godina nailazili smo na mnoge probleme, bilo je upitno kad i hoće li krenuti. Imali smo neopisivu sreću da je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske izdalo javni poziv na koji smo se prijavili i uspjeli doći do novog autobusnog vozila koji je stigao 30. lipnja prošle godine. Zahvaljujući tom natječaju on je nastavio svoju misiju i nadamo se da će voziti barem onoliko godina koliko nas je služio i stari”, kazala je ravnateljica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno