HUP-Koordinacija veledrogerija obavjestila je javnost kako su veledrogerije iscrpile kreditne linije za nabavu lijekova bolnicama. Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije na dan 31.12.2018 iznosio je 2,2 milijarde kn od čega je 85 % dospjeli dug. Uz izniman rast bolničke potrošnje nastavljen je i negativni trend plaćanja dugovanja pri čemu je pokrivenost naplatom ispod 50 posto. Veledrogerije su se, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih 1 milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica se povećava za dodatnih 150 milijuna kuna. Veledrogerije su u siječnju ove godine obavijestile Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, a u veljači i predsjednika Vlade Republike Hrvatske o nužnosti hitne reakcije kako bi se osigurala daljnja opskrba lijekovima.

HUP-Koordinacija veledrogerija, navodi se, uputila je posljednji apel Vladi Republike Hrvatske sa zamolbom za sastanak 19. veljače 2019. i nije dobila odgovor, stoga obaviještava javnost da su veledrogerije ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima te će u sljedećih nekoliko dana biti prinuđene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima, onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1.000 dana, a to su bolnice u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima.

“Hoće li bolnice ostati bez redovne isporuke lijekova isključivo je u rukama Vlade RH, naše mogućnosti su iscrpljene“, izjavio je u ime HUP-Koordinacije veledrogerija, predsjednik Ivan Klobučar.

U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima ističu kako vjeruju da do obustave isporuke lijekova i medicinskog matrijala ipak neće doći.

“Za sada od veledrogerija nismo dobili nikakvih naznaka o mogućoj obustavi isporuke lijekova. O stanju dugovanja izvjestili smo Vukovarsko-srijemsku županiju kao osnivača i vlasnika ustanove te nadležno ministarstvo i čekamo njihove poteze. S obzirom na dosadašnju dobru suradnju s veledrogerijama ne očekujemo da bi se scenarij s obustavom lijekova i potrošnog materijala mogao dogoditi”, doznajemo od glasnogovornice Opće županijske bolnice u Vinkovcima Sonje Marinković.