Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić fantastičnu godinu zaokružio je još jednim priznanjem. U izboru uglednog francuskog magazina France Football dobio je Zlatnu loptu koja se dodjeljuje nogometašu godine.

U glasanju novinara, Modrić je pobijedio sa 753 boda, drugi je bio Cristiano Ronaldo sa 476 bodova, a treći Antoine Griezmann s dodijeljenih 414 bodova. Hrvatski veznjak je tako prekinuo desetogodišnju dominaciju Messija i Ronalda koji su po pet puta osvojili ovu nagradu. Posljednji pobjednik prije portugalskog i argentinskog majstora bio je Kaka 2007. godine.

Modriću je to četvrto veliko priznanje ove godine. Dobio je nagradu za najboljeg igrača svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA) te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Izabran je i za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) te je dobio i nagradu internetskog portala goal.com. Tako se kapetan Vatrenih upisao u povijest kao prvi nogometaš koji je uzeo sve tri najvažnije nagrade u istoj godini – nitko nikada nije osvojio tri najvažnija pojedinačna priznanja.

Modrić je prvi Hrvat koji je dobio Zlatnu loptu, a do sada je najbliže nagradi bio Davor Šuker koji je 1998. godine bio drugi, iza Zinedinea Zidanea.