17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Najbolji ročnik i ročnica: Dario Dropulić i Mia Poturica

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade HV u Požegi danas  je završena obuka prvog ovogodišnjeg, odnosno 41. naraštaja ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, priopćili su iz MORH-a.

Obuku je uspješno završilo ukupno 117 ročnika, 106 muškaraca i 11 žena.

Uoči završetka obuke, ovog tjedna održano je i natjecanje za najboljeg ročnika, a najbolje vještine i psihofizičku spremnost pokazali su  ročnik Dario Dropulić i ročnica Mia Poturica.

Obuka je bila dinamična i zanimljiva i pozivam sve da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje“, rekao je Dario Dropulić

Posebno sam ponosna što sam zlato donijela u Treću satniju. Moj dobar rezultat svakako će me motivirati da se i dalje u karijeri trudim ostvariti bolje rezultate. Mislim da bi svatko tko dođe na dragovoljno vojno osposobljavanje trebao otići na natjecanje i osjetiti taj poziv“, poručila je Mia Poturica.

Na temelju selekciju instruktori biraju najbolje ročnike koji se natječu na završnom natjecanju.

Iznimno sam ponosan na svoje ročnike koji su osvojili Natjecanje i nadam se da će im ovo biti motivacija da budu u Oružanim snagama Republike Hrvatske“, istaknuo je narednik Milan Adžić, instruktor za temeljnu vojnu obuku.


Nakon završene obuke ročnici dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru te mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Nova naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje od 900 eura

Novost ove godine, stoji u priopćenju, je i što će ročnici prvog naraštaja u 2024. godini primiti naknadu u iznosu od 900 eura neto za svaki mjesec uspješno završene obuke, što je najveća naknada do sada. Riječ je o povećanju iznosa naknade od 200 eura u odnosu na dosadašnju naknadu koja je iznosila 700 eura neto.

Provedba dragovoljnog vojnog osposobljavanja

Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se kroz tri razdoblja. Prvo razdoblje u trajanju od dva tjedna obuhvaća proces prilagodbe i postupnog uvođenja u šire vojno okružje i završava polaganjem svečane prisege.

Drugo razdoblje, glavno obučno razdoblje traje pet tjedana i  obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne zadaće u realnim borbenim uvjetima i okolnostima, te se objedinjuju sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.

Treće, završno razbolje u trajanju od tjedan dana obuhvaća završno ocjenjivanje ročnika, administrativne zadaće te razduženje vojne opreme i oružja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno