19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Najbolji u svojoj kategoriji: klavirski duo Martina Kuterovac i Mihovil Begović

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Glazbena škola Josipa Runjanina iz Vinkovaca uspješno je započela 2019. godinu izvrsnim uspjehom učenika Mihovila Begovića i Martine Kuterovac na međunarodnoj natjecateljskoj sceni. Na XVI Međunarodnom natjecanju ”Davorin Jenko” održanom u Beogradu od 1. do 5. veljače 2019. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Martina i Mihovil osvojili su prvo mjesto u D kategoriji Klavirskih dua. U navedenoj kategoriji natjecali su se učenici godišta od 1999. do 2002.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je ukupno 159 natjecatelja iz 11 zemalja (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunjska, Rusija, Estonija, Azerbejdžan, Kina) u 14 kategorija rangiranih prema starosnoj dobi učenika. Stručni žiri ovogodišnjeg natjecanja u kategoriji Klavir i Klavirski duo činili su istaknuti umjetnici i pedagozi: Nataliya Trull (Rusija), Rustam Shaykhutdinov (Rusija), Jokut Mihailović (Srbija), Tatjana Vratonjić (Italija), Maja Rajković (Srbija), Slavica Petrović (Srbija), Emőke Sóti Szobonya (Srbija).

”Pripreme za natjecanje počele su u rujnu odabirom reprezentativnog i glazbeno zahtjevnog programa. S obzirom na epitet natjecanja kao jednog od najtežih u regiji, učenici su imali intenzivne pripreme tijekom cijelog razdoblja uključujući i vrijeme zimskih praznika kada su se mogli svakodnevno prepustiti višesatnom vježbanju. Postignuti uspjeh ne bi bio moguć bez predanog rada te velike želje za afirmacijom među glazbenom publikom”, ističe njihova mentorica i nastavnica klavira Kristina Senčić koja je na istom natjecanju 2015. godine postigla zapažen uspjeh također u kategoriji Klavirskih dua.

Martina Kuterovac učenica je 4. razreda Glazbene škole te ove godine priprema maturalni koncert i primjeni ispit za Muzičku akademiju pod mentorstvom nastavnice Maje Đaković. Mihovil Begović učenik je 3. razreda Glazbene škole te iduće godine također priprema maturalni koncert i primjeni ispit za Muzičku akademiju pod mentorstvom nastavnice Kristine Senčić. Oboje su uspješni učenici Gimnazije M. A. Reljković u Vinkovcima.

Ostvareni uspjeh svakako je vjetar u leđa za buduće uspjehe tijekom njihovog glazbenog obrazovanja i razvoja u mlade talente vinkovačke glazbene scene, ističu u Glazbenoj školi Josipa Runjanina Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno