18 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Najljepši dio posla? Kad i drugi mogu osjetiti moju energiju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Glazba je, kaže Vinkovčanin Ante Tustonjić, oduvijek u njegovoj koži. Kao dječak živio ju je kroz violinu, klavir i gudački kontrabas, a danas je jedan od popularnijih DJ-eva u gradu. Priču o životu jednog DJ-a u Vinkovcima i sceni elektroničke plesne glazbe priča nam 2SHTA.

Od prvih novaca priuštio si je niskobudžetni DJ kontroler, počeo je puštati glazbu na rođendanima prijatelja, a vrlo brzo i u noćnim klubovima – tako otprilike izgleda put u karijeri Ante Tustonjića, danas profesionalnog DJ-a umjetničkog imena 2SHTA na čiju ste glazbu sigurno puno puta zaplesali u vinkovačkim noćnim klubovima, ali i na ostalim proslavama. Elektroničkom glazbom počeo se baviti sa 16 godina kada se susreo s računalnim softverom Virtual DJ u kojemu je iz pomoć miša počeo manipulirati glazbom i sam stvarati zvuk koji mu se sviđa. Za razliku od sviranja instrumenata koji proizvode svoj zvuk, napominje Ante, ovdje proizvedeni zvuk manipulira i upravo je to bio razlog zbog kojega je odlučio krenuti ovim putem.

„Prva gaža u klubu je bila u organizaciji vinkovačke gimnazije za jednu humanitarnu akciju kada nisam imao laptop pa sam morao nositi cijelo računalo. Moju želju, rad i trud prepoznao je pokojni Mario Dujak, Vinkovčanima poznatiji kao DJ Duxy koji me je puno toga naučio na čemu ću mu uvijek biti zahvalan. Tako su se počele nizati gaže, uglavnom u Vinkovcima i okolici, ponekad i na moru. Danas me se može čuti u Osijeku, u Vinkovcima u Marabuu gdje sam već puno godina resident DJ i uspio sam dogovoriti četiri gaže na Korčuli u kolovozu”, priča Tustonjić.

U svakom segmentu ovog posla uistinu uživa, no najljepše je, kaže, kada svoju pozitivnu energiju uspije prenijeti na druge, rasplesati ih, zabaviti te im izmamiti iskreni osmijeh. Međutim, uvijek postoji i druga strana medalje, a najteže mu je sortirati glazbu u programu kako bi sve bilo uredno: „To je već umjetnost”, napominje ovaj, kako sam sebe naziva, čovjek iz naroda koji se uvijek trudi svima ispuniti glazbene želje. Tu su i brojni oni koji zbog alkohola ili lošeg odgoja ne poštuju ono što radi pa ponekad budu bahati i bezobrazni, ali 2SHTA se i na to već naviknuo.

Trenutno je na petoj godini Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, no to ga ne sprječava da gotovo svakodnevno kreira zvuk koji njegovom uhu zvuči najbolje. „Volio bih više vremena posvetiti produkciji glazbe jer je to obavezan element danas koji DJ mora ispuniti da dođe na neku veću pozornicu”, ističe i dodaje kako mu je jedno od najvećih dosadašnjih postignuća predizvođač velikanima house glazbe kao što su Roger Sanchez i Funkerman.

Mišljenja je da DJ scena u Vinkovcima uvijek drži neku konstantu, izuzetak su popularni Hudi i Lukaku koji su već dobro poznati hrvatskoj publici kroz svoj deep i tech zvuk.

„Smatram da bi bilo dobro osnovati neku udrugu koja bi kroz radionice i tečajeve motivirala druge mlade u Vinkovcima da se okušaju u DJ-ingu. Malo ih dolazi do nacionalne razine jer smo previše pod utjecajem istočnih susjeda i njihove glazbe te često svima hobi prelazi zapravo u posao. To se može najbolje vidjeti u statistici broja klubova i koji žanr se tamo može čuti. Po mojoj slobodnoj procjeni od 20 klubova, u 19 je narodna glazba”, rekao nam je Ante Tustonjić kojemu je pseudonim 2SHTA dao tada blizak prijatelj Edi Džindo po uzoru na svjetski poznatog 2Paca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno