Sukladno kalendaru školskih natjecanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa danas se održavaju Gradska i općinska natjecanja Mladih Hrvatskog Crvenog križa iz osnovnih i srednjih škola iz znanja i vještina iz zdravstvenih djelatnosti, pružanja prve pomoći, povijesti i djelatnosti Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, Ženevskih konvencija, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Konvencije UN o pravima djeteta.

Natjecanje Mladih Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci je zahvaljujući potpori Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, podršci ravnatelja škola, velikom angažmanu mentora školskih ekipa i zainteresiranosti učenika, već osamnaestu godinu za redom najmasovnije u Hrvatskoj. Sudjeluje čak 26 ekipa, odnosno 19 ekipa osnovnih i 7 ekipa srednjih škola s područja djelovanja GDCK Vinkovci, ukupno preko 250 sudionika.

Program je jutros svečano otvoren, a trenutno su u tijeku pismeni ispiti i natjecanja u praktičnom dijelu, odnosno intervencijama prilikom ozlijede.

“Pobjedničke ekipe u konkurenciji osnovnih i srednjih škola predstavljati će GDCK Vinkovci na Međužupanijskom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije u Slavonskom Brodu, 6. travnja, dok pobjednici s Međužupanijskog natjecanja stječu pravo nastupa na Državnom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će biti održano u Našicama od 10. do 12. svibnja ove godine. Ponosni smo što je naše natjecanje ponovno najmasovnije u Hrvatskoj, dokaz je to da se u našem društvu dobro radi dugi niz godina. Dobar posao je, kao voditelj Mladeži, godinama obavljao današnji ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić, a sada to isto čini i naša Tena Galić. I upravo bih istaknuo zajedništvo svih članova društva, bez kojeg ne bi bilo niti ovakve masovnosti, niti zainteresiranosti mladih za humanitarni rad”, istaknuo je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci dr. Dražen Švagelj. Na otvorenju natjecanja natjecatelje su, između ostalih, pozdravili i poželjeli im uspješne nastupe i pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković i tajnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Ivan Kubiček.