Danas je na konferenciji za medije koju su u Vinkovcima održali djelatnici PU vukovarsko-srijemske predstavljen nedavni pronalazak 74 kilograma opojne droge tipa marihuana na graničnom prijelazu Ilok-Bačka Palanka. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj zaplijeni droge u Vukovarsko-srijemskoj županiji proteklih nekoliko godina, a koja je pronađena u osobnom automobilu 66-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Provodeći mjere analize rizika carinski djelatnici za mobilne jedinice Vukovar u suradnji s policijskim djelatnicima Graničnog prijelaza Ilok, izdvojili su sumnjivo vozilo 66-godišnjaka na detaljan pregled kojim je u podlozi vozila uočeno više vakuumiranih paketa sa sadržajem biljne materije. Nakon ishođenja naloga i u suradnji s djelatnicima Odjela za droge PU VSŽ, izvršena je detaljna provjera vozila u kojem je u konačnici pronađeno sveukupno 137 paketa, a od toga 74 kilograma i 465 grama biljne materije.

Droga je u ovom slučaju pronađena u nekoliko preuređenih dijelova automobila: ispod ladice suvozačevog sjedala, iza zadnjih lijevih i desnih vrata, u zamjenskom kotaču, u preinačenom prostoru u podvozju vozila i prostoru podvozja predviđenom za plinski spremnik. Najniža vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 750 tisuća kuna, a u uličnoj bi preprodaji udvostručila ili čak utrostručila svoju vrijednost.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjim Zagrepčaninom koji je upravljao vozilom. Ono što je u ovom trenutku poznato je zemlja porijekla zaplijenjene droge, naime Albanija ili Kosovo te da je bila namijenjena daljnjoj distribuciji na području Hrvatske. Droga se u nastavku šalje u Centar za forenzičko istraživanje i vještačenje Ivan Vučetić u Zagrebu, gdje će se izvršiti detaljno vaganje i procijeniti kvaliteta biljne materije nakon čega će biti poznata točna vrijednost oduzete droge. 66-godišnjak je uhićen te uz kaznenu prijavu predan policijskom nadzorniku PU VSŽ.