Foto: Kristijan Toplak

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nedavno je objavilo zanimljive podatke vezane uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Naime, za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurano je ukupno 18,75 milijardi kuna, a u ovoj fazi realizacije kroz projekt je zaposleno nekoliko tisuća građana obuhvaćenih različitim mjerama zapošljavanja. Za današnji broj Vinkovačkog lista razgovarali smo s minstricom Gabrijelom Žalac, koja nam je pojasnila dosadašnje aktivnosti vezane uz ovaj projekt, ali i najvila one koje tek slijede.

Ovaj projekt pokazao se kao pun pogodak ove Vlade, jer kroz njega su u ovom dijelu Hrvatske financirani brojni projekti i osigurana značajna EU sredstva.

Na moju žalost, pet slavonskih županija pripadaju u 2,5 posto najnerazvijenijih dijelova Europske unije, kao rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja ovog područja. Dolazim iz Slavonije i tamo pripadam te imam izuzetno snažan motiv promijeniti stvari, pa je tako Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem definitivno jedan od važnijih projekata mog mandata. Želimo ljude zadržati i vratiti u Slavoniju te unaprijediti njihov život ulaganjem u sve sfere njihovog života te aktivirati nevjerojatan potencijal koji Slavonija ima.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do sada je u okviru ovog projekta ugovoreno 52,55 posto sredstava, odnosno gotovo 10 milijardi kuna.

Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, koji je pokrenula ova Vlada, nastojimo ispraviti nepravdu nanesenu Slavoniji svih tih godina, i to je zapravo bila naša misao vodilja. U ovaj je kraj usmjereno 18,7 milijardi kuna te je posljednje dvije i pol godine već ugovoreno gotovo deset milijardi kuna različitih projekata koji će pridonijeti revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema u svakom smislu. Ovo su najveća ulaganja u Slavoniju do sada, namijenjena isključivo projektima na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, a unaprijedit će poljoprivredu, obrazovanje, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, zdravstvo, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, promet i energetiku tog područja.

Na osmoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem predstavljeni su podaci i status Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u sklopu kojeg je u posljednjih četiri mjeseca ostvaren znatan porast ugovaranja projekata, vrijedan više od milijarde kuna?

U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u prosincu 2018. godine u Pakracu, potvrđen je značajan napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta. Od 14. prosinca 2018. do 12. travnja 2019. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području slavonskih županija od čak 1,23 milijardi kuna. Samo nakon završetka Sjednice potpisano je 18 ugovora u vrijednosti 423 milijuna kuna. Mislim da rezultati govore sami za sebe odnosno o našoj viziji, misiji i predanosti zajedničkom cilju svih u Vladi.

Krajnji rezultati ugovorenih EU sredstava, odnosno ukupno 9,7 milijardi kuna, vidljivi su u području gospodarstva, zapošljavanja i obrazovanja?

Rezultati Projekta u ovoj fazi su zaista impresivni, a tek su početak. Za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurano je ukupno 18,75 milijardi kuna, a u ovoj fazi realizacije projekt je donio posao nekoliko tisuća građana obuhvaćenih različitim mjerama zapošljavanja, a 1.446 gospodarstva i 575 poduzeća primila su potporu iz EU fondova. Najviše ohrabruju podaci koji se odnose na zaposlenost i mlade – 18.778 građana i 8.417 mladih do 29 godina obuhvaćeno je mjerama zapošljavanja, 2.903 su novozaposlena i primaju potporu iz EU fondova, a 10.371 građana sudjeluje u programima osposobljavanja, stjecanja vještina i izobrazbe. Također, osigurana su mjesta u studentskim domovima za 1.317 studenata, 2.468 stipendija za učenike i studente te je izgrađeno i obnovljeno 645 kilometara kanalizacijske mreže. Tek je polovica sredstava alocirana, a puno projekata još uopće nije započelo provedbu. Možete samo zamisliti dugoročne efekte Projekta. Svakako tu treba spomenuti i dodatna nacionalna ulaganja, primjerice samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno je gotovo 582 milijuna kuna, a od toga je korisnicima već isplaćeno više od 80%, odnosno 473 milijuna kuna.

Koji su daljnji koraci kada je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem u pitanju?

Nastavlja se aktivno raditi na razvoju slavonskih županija, pa će se tako temeljem Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sa Svjetskom bankom izraditi pet projektnih prijedloga za aktualno financijsko razdoblje 2014. – 2020., a podrazumijevaju jačanje izravnih stranih ulaganja, inicijativa za podršku inovacijskom sustavu, učinkovitosti upravljačkih vještina u tvrtkama, vještina sukladno potrebama tržišta rada te inicijativa za jačanje socijalne uključenosti na tržištu rada. Također, zbog nemogućnosti financiranja EU sredstvima svih projekata Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, Savjet je zadužio Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja da osiguraju nacionalna sredstva za provedbu projekata iz svojih resora, dok moje Ministarstvo nastavlja intenzivno raditi na stvaranju mogućnosti za proširenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Ministarstvo državne imovine kontinuirano surađuje s jedinicama lokalne samouprave u cilju aktiviranja zapuštene državne imovine. Doneseno je 98 odluka ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna u korist pet slavonskih županija, koje su temelj za oko 2 milijarde kuna investicija, čime je državna imovina postala važan čimbenik gospodarske i demografske obnove ovog područja. Brojke o Projektu SBS jasno pokazuju da intenziviramo aktivnosti u smjeru realizacije projekta i ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem, a u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja. Ovaj projekt je strateški i time zajednički zadatak, odgovornost i cilj svih resora unutar Vlade, a realizaciji planiranih aktivnosti i zadanih ciljeva u velikoj mjeri će pomoći specifična znanja i iskustva Svjetske banke. Puno posla je za nama, ali i pred nama. Entuzijastični smo i trenutačne brojke daju nam snažan vjetar u leđa, uz veoma jasan cilj – revitalizirana draga nam Slavonija, Baranja i Srijem.