Treći Dani poslova u turizmu održani su danas u Osijeku. U 10.00 sati su otvorena vrata  Sportske dvorane Gradski vrt u Osijeku, a u roku 20 minuta cijela dvorana je bila ispunjena ljudima željnim posla.

Prethodnih godina, pa tako i ove, organiziran je prijevoz autobusom iz raznih okolnih gradova i županija, te je tako oko 12.00 sati ispred dvorane bilo parkirano preko 29 buseva koji su došli iz cijele Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško – slavonske županije. Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno ima oko 160.000 nezaposlenih. Od ukupnog broja njih 18.000 izjasnilo se je da upravo svoju poslovnu priliku vidi u sektoru turizma.

Najviše interesa je privukao štand Valamar Riviere iako su i ostali štandovi bili poprilično popunjeni. Iako je u prvom mahu bila velika gužva, opći dojam je kako je zamjetno manje ljudi u konačnici došlo na 3. Dane poslova u turizmu. O tome govori i činjenica kako je u 13.00 sat već cijela dvorana bila praktički prazna, a u 14.00 sata već je dobar dio izlagača napustio dvoranu.

Nažalost, niti jedan od izlagača nije se previše potrudio urediti svoj štand, osim klasičnih pultova, plakata, te niti jedan se nije istaknuo da bi privukao pažnju. Koliko god veseli činjenica da je bio veliki interes i puna dvorana u prvom mahu, sve to izgleda kao klasični i hladnokrvni lov na životopise.

Procijene govore kako će za ovu turističku sezonu biti potreba za 15 do 20.000 sezonskih radnika. S druge strane Vlada RH povećala je za ovu godinu kvote za zapošljavanje stranih radnika u sektoru turizma na 15.611 dozvola.

Ono što svakako veseli je da je turistički sektor ove godine ozbiljno shvatio problem s nedostatkom radnika, dok je prošle godine ostao nespreman te kao da nije vjerovao da će se uz sva upozorenja oko manjka radne snage, to i obistiniti tijekom sezone. Upravo iz lošeg iskustva od prošle godine i svojevrsne panike koja direktno ugrožava poslovanje, većina turističkih kompanija, pogotovo one najveće, su ove godine znatno poboljšale radne uvijete. Od povećavanja fiksnih plaća, uvođenje raznih dodataka od regresa, božićnica itd… do drugih raznih financijskih stimulacija. Ono što napokon postaje standard, svi se hvale kako osiguravaju smještaj, s klimom, televizorima itd… tri obroka, pauzu, fiksno radno vrijeme što bi trebalo biti minimum standarda odavno, jer da je tako bilo odavno sigurno kako cijeli problem s nedostatkom radne snage ne bi na ovaj način eskalirao.

Također, ove su godine oglasi za otvorena radna mjesta aktivni tijekom cijele godine, a koja su objavljena na web stranicama turističkih kompanija. Veće kompanije su otvorile i FB stranice gdje tijekom cijele godine pokušavaju animirati buduće zaposlenike, kako bi u što kraćem vremenskom roku osigurale dovoljni broj zaposlenika koji im je potreban za špicu turističke sezone.

Daleko je to od idealnog, ali stvari svakako idu na bolje. Među 80 turističkih poslodavaca, prisutan bio i jedan iz Slavonije, točnije Hotel Osijek, koji je na svom domaćem terenu pokušao zaržati radnu snagu, što je svakako pohvalno.

Sve u svemu, Dani poslova u turizmu su odličan projekt kao i prilika kako za poslodavce tako i za nezaposlene da se na licu mjesta osobno upoznaju te direktno dobiju sve odgovore na pitanja.

Nakon Osijeka, Dani poslova u turizmu održat će se u Zagrebu 25. siječnja te u Splitu 1. veljače, a na svakoj od lokacija očekuje se otprilike 10.000 posjetitelja, nezaposlenih osoba, učenika, završnih razreda strukovnih škola te ostalih zainteresiranih za sezonsko zapošljavanje u turizmu.