24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Nakon toplinskog vala u Slavoniji predah od velikih vrućina

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kako je danas objavio Državni hidrometeorološki zavod, Slavonija bi, nakon nekoliko dana s iznimno visokim temperaturama, trebala malo predahnuti od velikih vrućina.

Prema podacima koji upozoravaju na opasnost od toplinskih valova, do utorka, 2. srpnja, te opasnosti nema za regiju Osijek odnosno za područje Slavonije.

Kada je o ostalim dijelovima Hrvatske riječ za danas je za regije Zagreb, Gospić, Knin i Split, najavljena velika opasnost od toplinskog vala, a za regije Rijeka i Dubrovnik vrlo velika opasnost. Već od sutra stvari kreću nabolje pa je u sljedećih nekoliko dana najavljena još samo umjerena opasnost od toplinskog vala i to u ponedjeljak za Zagreb, Karlovac i Rijeku i u utorak za Zagreb, Knin i Rijeku.

Sustav upozoravanja na opasnost od vrućine, koje se provodi u razdoblju od 1. svibnja do 15. rujna, uveden je radi zaštite građana. Na temelju prognoze temperature zraka za tekući dan i sljedeća četiri dana, DHMZ objavljuje upozorenja na opasnost od vrućine na sljedeće četiri razine: nema opasnosti, umjerena opasnost, velika opasnost i vrlo velika opasnost.

Kako pravovremene preventivne mjere mogu znatno smanjiti broj nastradalih ljudi od vrućina, DHMZ na svojim web stranicama donosi “Upozorenje na toplinske valove” kao i preporuke o tome kako se zaštititi te smanjiti ili spriječiti opasnost od nepovoljnog utjecaja visoke temperature zraka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno