11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Danas, 22. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, a iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ističu kako je bioraznolikost ključna za sigurnost hrane i izravno pridonosi održivom razvoju.

Cilj obilježavanja ovoga dana je povećanje razumijevanja i svijesti o bioraznolikosti, a ovogodišnja tema je “Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje”. Bioraznolikost je ključna za sigurnost hrane i pridonosi održivom razvoju što je važno za dobru kvalitetu života. Najnovije Globalno izvješće o procjeni bioraznolikosti i usluga ekosustava pokazuje da način života kakav danas poznajemo nije dugoročno održiv.

“Gubitak raznolikosti, uključujući i genetsku raznolikost, predstavlja ozbiljni rizik globalnoj sigurnosti hrane smanjujući otpornost poljoprivrednih sustava na štetnike, patogene i klimatske promjene. Veliku prijetnju sigurnosti hrane predstavlja i održivost oprašivanja koje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane”, navode u Ministarstvu.

Ministarstvo i brojne udruge provode brojne aktivnosti i mjere zaštite prirode i kontinuirano surađuje s resorima čija je djelatnost usko vezana uz prirodne resurse, primjerice u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, lovstvu, vodnom gospodarstvu, turizmu. Te aktivnosti usmjerene su na očuvanje vrsta i njihovih staništa u okviru nekoliko projekata sufinanciranih EU sredstvima, ukupne vrijednosti više od 53 milijuna eura.

Očuvanje biološke raznolikosti temeljno je međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajednička obaveza čovječanstva. Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kada je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno