23 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

O medijima otvoreno i pametno s maturantima budućim poslovnim tajnicima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U vrijeme društvenih mreža, svatko je od nas svoj medij. Na njima se predstavljamo, uz video ili fotografiju kreiramo pripadajući sadržaj. Oni su naša virtualna osobna iskaznica na koju će prije zapošljavanja, sigurni smo, zaviriti svaki ozbiljan poslodavac. Što je autentičnije, bez plagiranja, istinito i zabavno, to je prihvaćenije.

Na tom tragu razgovarali smo o ulozi medija u današnjem društvu s maturantima 4.f razreda vinkovačke Ekonomske i trgovačke škole, budućim poslovnim tajnicima.

Pravilo jedne i druge strane i na kraju osobna prosudba, u našem slučaju čitatelja, nepisano je i životno pravilo, a glavni novinarski postulat u kreiranju tema. Jednako vrijedi i ona stara kako nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. Nemojte se libiti pitati, budite znatiželjni, slušajte, čitajte, upijajte, širite osobne horizonte, raspravljajte, pitajte za mišljenje, četvore su oči vidljivije od dvojih, poručili smo mladim ljudima pred kojima je punoljetnost i ozbiljan ulazak u svijet odraslih.

Budućim operativcima tvrtke, ljudima koji će biti desna ruka svojih nadređenih, zadaća je biti pismen i informiran iz relevantnih izvora kako bi u svakom trenutku brifirali menadžment i donosili prosudbe razlučujući bitno od nebitnog. Posebno je to zahtjevno u vremenima kada smo postali ljudi scaneri, a vijest je roba koja traje ni pet minuta. Kako pri tome u šumi informacija filtrirati istinu, izbjeći senzacionalizam, a zadržati pozornost publike. Odgovor je relevantnost.

Senzacija ubija istinu, a u kriznim situacijama, pravu informaciju potražit ćemo samo u ozbiljnom mediju. Kao nedavni primjer naveli smo Odluke o prelasku na online nastavu čije su objave učenici iščekivali u lokalnim medijima, a što potvrđuju bezbrojna dijeljenja objava i PrintScreen našeg portala novosti.hr koji se svakodnevno potvrđuje kao vjerodostojna adresa na koju se dolazi po točnu informaciju objavljenu pa gotovo u realnom vremenu.

Odnosi s medijima jedna su od nastavnih jedinica koje učenici obrađuju sa svojom profesoricom Tomislavom Komesarović u okviru predmeta Tajničko poslovanje. Naša kuća Novosti kao vjerodostojan medij u lokalnom okruženju rado se odazvala pozivu te im i ovim putem zahvaljujemo na povjerenju i sjajnim povratnim reakcijama, a maturantima želimo puno hrabrosti i sreće u budućim izazovima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno