Kontaktirajte nas

Politika

Nastavljaju se unutarstranački izbori u HDZ-u

Objavljeno

-

U iduće četiri godine Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice vodit će Mario Banožić dok će potpredsjednici biti Damir Dekanić, Josip Šarić, Franjo Orešković i Ivan Bosančić. U stranačku će mirovinu, od prošle nedjelje Božo Galić i Stevo Culej koji se, prema broju glasova, nisu našli u prva četiri izbora svojih kolega za potpredsjedničko mjesto.

Ivan Bosančić potvrdio je svoje mjesto prvog čovjeka GO HDZ-a u Vinkovcima, a dugovječni Josip Šarić u Otoku. Stranku će u Vukovaru nastaviti voditi Nikola Mažar. U Iloku je nova/stara predsjednica Renata Banožić. U Županji će članovi novog predsjednika ipak dobiti u drugom krugu, ove nedjelje, a birat će između Vladimira Balentovića i Pave Lucića. Imali su čak četiri kandidata. Velika izlaznost prošle nedjelje, mišljenja je Balentović, pokazatelj je da članstvo želi promjene unutar struktura gradske organizacije i drugi smjer stranke u budućnosti. “Iako sam ja u blagoj prednosti s glasovima, drugi krug izbora novo je miješanje karata i u svakom slučaju bit će zanimljivo pridobiti članstvo koje je u prvom krugu ‘otišlo‘ na drugu stranu”, ocijenio je. “Još je jedna utakmica pred nama i vjerujem da su birači prepoznali moju kvalitetu i energiju. Nastojim ujediniti, konsolidirati i osnažiti županjski HDZ i učiniti ga dugoročno održivim”, kratko je poručio protukandidat Pavo Lucić.

U nedjelju slijedi nastavak izbornog ciklusa biranjem članova gradskih i općinskih odbora dok će u ponedjeljak biti poznat novi sastav županijskog odbora i predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski.

Politika

Izabrano novo vodstvo županijskog SDP-a

Objavljeno

-

Napisao/la

    77 pregleda

Ovoga tjedna izabrano je novo vodstvo SDP-a Vukovarsko – srijemske županije kao i gradske organizacije Vukovar. Za predsjednika županijske organizacije SDP-a izabran je prof. dr. sc. Goran Heffer iz Vinkovaca, a za potpredsjednicu Biljana Gaća iz Vukovara te za potpredsjednike Mario Milinković, načelnik Općine Stari Mikanovci i Josip Krnić, načelnik Općine Babina Greda. Sto tako izabrano je i Predsjedništvo te Županijski odbor. Za predsjednicu gradske organizacije Vukovar izabrana je Biljana Gaća, a za potpredsjednike Dragana Shoukry i Srđan Šijaković te članice i članovi Gradskog odbora SDP-a Vukovar.

„SDP u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi se u nezavidnoj situaciji zbog niza godina zanemarivanja kontinuiranog rada na terenu i neaktivnosti. Pred nama je vrlo težak, ozbiljan i odgovoran posao i vjerujemo da će on uroditi plodom i da ćemo vratiti povjerenje žitelja naše županije. Vjeru da socijaldemokracija stanuje u našoj županiji daju nam i naša dva načelnika koji su izabrani za potpredsjednike županijske organizacije, a koji više mandata za redom dobivaju povjerenje stanovnika svojih općina. Samo sinergijom mladosti i iskustva, optimizmom i željom za razvojem i ostankom u našoj županiji možemo promijeniti stanje Vukovarsko-srijemske županije koja je na začelju prema svim razvojnim pokazateljima u Hrvatskoj“, navode iz SDP-a.

Tijekom odvijanja izbora članice i članovi SDP-a potpisivali su peticiju kojom se traži smanjenje PDV-a na higijenske menstrualne potrepštine s 25 % na 5 %. Peticiju zajednički organizira Inicijativa udruga civilnog društva na čelu s udrugom PaRiter i Inicijativa oporbenih zastupnica u Hrvatskom saboru.

Nastavi čitati

Politika

Dekanić: Siguran sam da će se pozitivni trend nastaviti, ali ne smije se odvlačiti fokus s bitnoga

Objavljeno

-

Napisao/la

    413 pregleda

U prostorima Županijskog odbora HDZ-a održana je konferencija za medije na kojoj se pričalo o najnovijem kreditnom rejtingu Republike Hrvatske, trenutnoj ekonomskoj situaciji, utjecaju pandemije koronavirusa na cjelokupno gospodarstvo Vukovarsko – srijemske županije te aktualnoj političkoj situaciji.

O najnovijem kreditnom rejtingu RH pričao je župan Damir Dekanić koji je, kako je sam istaknuo, želio sa županijske razine potaknuti dotok pravih, a ne iskrivljenih informacija u medije. „Jedna informacija koja nije zauzela dovoljno medijskog prostora je da je kreditni rejting Hrvatske porastao sa bbb- na bbb. Sjetimo da se da prije nekoliko godina, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, on nije ni postojao, a izrazito je bitan zbog investicijske sigurnosti. Osim toga, procjena BDP-a porasla je s 5,4 na 8,1, a Vlada očekuje rast čak i na 9%”, rekao je župan naglasivši stabilnost gospodarskog sustava, odlične turističke sezone te rasta industrijske proizvodnje i izvoza. Za vrijeme korona krize u hrvatsko je gospodarstvo uloženo 40 milijardi kuna, što znači da Hrvatska ima treće najbrže rastuće gospodarstvo u EU. „Spomenuti ću još samo da je javni dug pao s 87 na 76%. Siguran sam da će se pozitivni trend nastaviti, ali da bi to bilo tako, potrebno je malo više rada i razumijevanja i ne smije se odvlačiti fokus s bitnoga, odnosno onoga što se događa u gospodarstvu na neke sporedne teme jer onda imamo situaciju u društvu koja je podvojena i gospodarstvo koje ne reagira dobro, dodao je.

Županove je tvrdnje dodatno potvrdio i njegov zamjenik, Franjo Orešković. „Na početku korona krize, hrvatska je Vlada u najvećoj mogućoj mjeri nastojala zaštititi zdravlje svojih građana, ali i pomoći hrvatskom gospodarstvu. Uloženo je 40 milijardi kuna, sačuvano je 700 tisuća radnih mjesta, potpomognuto je 120 tisuća poduzeća, isplaćeno je oko 12,4 milijarde kuna za plaće radnika”, istaknuo je Orešković.

Medijima se treći obratio otočki gradonačelnik Josip Šarić koji je pojasnio stavove vezane uz komunikaciju na relaciji Milanović-Banožić. „Prvo pružamo punu i bezrezervnu podršku ministru obrane, Mariju Banožiću i njegovom radu. Znamo ga jako dobro, surađujemo s njim i uvjereni smo da radi sve u skladu sa zakonom te da svojim radom doprinosi Ministarstvu obrane upravo na način na koji treba”, kazao je Šarić istaknuvši kako u 30 godina hrvatske države nismo imali priliku da netko u javnom prostoru na ovaj način komentira bilo koje događaje, vrijeđa, omalovažava i ponižava institucije te dužnosnike.

„Ovo što je Zoran Milanović uveo pokušaj je kako bi, kao ljevičar pridobio povjerenje i glasove na desnici, pogotovo u dijelu braniteljskih udruga”, dodao je podsjetivši kako je Zoran Milanović dok je bio na mjestu premijera dijelio Hrvatsku na “mi” i “oni”, slao specijalnu policiju na umirovljene hrvatske branitelje koji su bili zatočeni u crkvi sv. Marka, podijelio vukovarsku kolonu na dvije, koji je za Hrvatsku rekao da je slučajna država, a u njenom je stvaranju poginulo 15 tisuća ljudi za vrijeme Domovinskog rata. „Ono što ja osobno, i mi osuđujemo je ta vrsta komunikacije uopće u javnom prostoru, odnosno način kako se on ophodi i govori, a posebice što upućuje prema ministru Banožiću”, zaključio je.

Medijske stupce posljednjih dana puni afera Softver i slučaj Gabrijele Žalac, o čemu je na ovoj konferenciji pričao vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. „Vezano za uhićenje gospođe Žalac, naše članice, ovdje možemo još jedanput napomenuti da naše pravosuđe radi neovisno i samostalno, ali isto tako vrijedi presumpcija nevinosti sve dok traju izvidi, odnosno dok se ne dođe do konačnog rezultata istrage”, rekao je ukazavši na činjenicu da smo 2016. bili na 9% ugovorenih EU sredstava, a danas smo na 120% te da trenutno imamo otprilike 50 milijardi eura na raspolaganju, a tada nismo imali gotovo ništa.

Kratko se nadovezao i na izlaganje potpredsjednika Šarića. „Ne mogu ovdje ne iskomentirati jednu situaciju, a tiče se grada Vinkovaca. Kao gradonačelnik Vinkovaca bio sam izuzetno uznemiren zbog konotacija gdje su Vinkovci nazvani provincijom. Grad koji je dao Kozarce, Runjanina, Radauša, Reljkovića, Dracha, Kopača ne može biti provincija. Grad koji je imao kazalište 1917. ili onaj koji je 1831. imao drugu bolnicu u Hrvatskoj sigurno nije provincija. Svakako moramo istaknuti i obol u Domovinskom ratu u kojem su Vinkovci bili vrata Hrvatske, gdje su Vinkovčani bili prvi u obrani, stvarali hrvatsku vojsku i domovinu, tada nisu bili provincijalci. Vinkovci su jedan ponosan grad s iznimno bogatom poviješću i ne volimo kao Vinkovčani kada ga se tako okarakterizira”, dodao je Bosančić vrativši se na prvotnu temu. Sutra će biti održano predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu i slučaj Gabrijele Žalac bit će jedna od tema tako da će se više znati tek nakon sastanka.

Nastavi čitati

Politika

Novi stari predsjednik županijskog HSU-a Marinko Lukenda

Objavljeno

-

Napisao/la

    439 pregleda
Foto: HSU

Na izbornoj skupštini Hrvatske stranke umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije novi četverogodišnji mandat na čelu te županijske podružnice HSU-a potvrdio je Marinko Lukenda. Za  potpredsjednike su izabrani Miro Kordić i Boro Manojlović.

Skupštini su kao gosti nazočili predsjednik HSU-a Veselko Gabričević i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

“Nastavljamo tamo gdje smo stali uz pojačanu skrb o našim umirovljenicima koji zaslužuju puno veću pozornost hrvatskog društva. Od 1. siječnja iduće godine s radom bi trebao započeti županijski ured za umirovljenike koji će biti spona nas i županijskih vlasti kako bi zajednički i koordinirano djelovati u korist naših brojnih umirovljenika”, najavio je Marinko Lukenda.

Po njegovim riječima, HSU je uvijek bio i ostao uz umirovljenike te će to činiti i dalje.

“Na području županije ostali smo jedina umirovljenička organizacija i odgovornost je stoga na nama još veća. Međutim, ne bojimo se posla jer želimo što više učiniti kako bi poboljšali status naših umirovljenika”, poručio je Lukenda.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 32 minute

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na...

Aktualnoprije 46 minuta

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u...

Vijestiprije 2 sata

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 2 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 4 sata

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 18 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Aktualnoprije 19 sati

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je...

Aktualnoprije 20 sati

Dodatna obuka policijskih službenika interventne policije iz područja temeljnih prava

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jučer je za policijske službenike i službenice Interventne jedinice...

Najčitanije