Znate li tko je zaslužan za noviji i ljepši izgled naše kapelice sv. Roka? Tko se pobrinuo da kip koji je oštećen u Domovinskom ratu zasja punim sjajem i ostane spašen od propadanja? Njegovo ime je Dinko Ramljak i vlasnik je tvrtke Lomar – jedinog obrta u županiji kojemu je restauracija primarna djelatnost.

Rođen je u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu, no njegovi afiniteti prema umjetnosti vrlo su brzo prepoznati od strane ljudi iz Škole za tekstil,dizajn i primijenjenu umjetnost u Osijeku gdje je nastavio školovanje na smjeru kiparskog dizajnera. Iako je nakon toga htio upisati studij restauracije u Splitu, kockice su se posložile drugačije i dobio je priliku zaposliti se u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Osijeku.

Kako kaže, tako se zapravo i rodila ona prava ljubav prema restauraciji jer upravo tamo je započeo svoje prve restauratorske korake.

“Sve je polako sjedalo na svoje mjesto, projekti su bili iza nas i nakon nekoliko godina postajem voditelj radionice za kamenu plastiku i štuko dekoraciju gdje sam i bio do odlaska. Radili smo velike projekte poput Dvorca Odescalchi u Iloku, Dvorca Eltz u Vukovaru, Kužnom pilu u Osijeku, Ville Deneš u Lovranu, Ljetnikovca Kaboga-Bunić u Dubrovniku, čitavu zbirku dijela u Spomen Galeriji Ivana Meštrovića u Vrpolju i mnogih drugih važnih objekata“, istaknuo je Ramljak.

Nakon 13 godina, Dinko odlučio napustiti Zavod. To odluku, ističe, nije bilo lako donijeti, no vrlo brzo javila se ideja o otvaranju vlastitog obrta. To se i ostvarilo u proljeće ove godine kada je otvorio obrt Lomar koji trenutno broji jednog zaposlenika, ali ima stalne svoje suradnike. Glavna djelatnost obrta je kamena plastika i štuko dekoracija, ali i polikromirana skulptura.

Prvi samostalni projekt od osnutka obrta bio je upravo onaj na obnovi kapelice sv. Roka. Projekt je započeo u kolovozu i završen je za manje od mjesec dana.

“Po vrlo teškim uvjetima potrebno je bilo sanirati samu kapelu koja je stradala od utjecaja atmosferilija i rekonstrukciju oštećenih dijelova kipa. Nakon svih nužnih restauratorskih grubih zahvata, skulpturu sv. Roka smo polikromirali i vratili kapelu u stari sjaj isti onaj koji je postojao kada su je građani postavili na to mjesto 1935. godine“, pojasnio je i dodao kako najviše voli raditi u našem gradu i županiji te da se nada kako će još puno toga napraviti u Vinkovcima.

Restauratora je malo, a baštine je na svu sreću jako puno, stoga Dinko predviđa svijetlu budućnost restauratora u Hrvatskoj. No, napominje, sve bi to moglo biti na jednom većem nivou jer ne smijemo dozvoliti da nam kulturna baština propada. U skladu s time, Dinko Ramljak planira raditi još više, planira proširiti svoj obrt, zaposliti nove ljude i započeti nove djelatnosti u restauraciji jer najstariji grad u Europi to itekako zaslužuje.