17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Nebeskoplava kraljice, sretan ti 104. rođendan!

Više od autora

- vl promo-

Na današnji dan sada već davne 1919. godine, osnovan je HNK Cibalia Vinkovci. Ponos i dika Slavonije je tijekom svoje povijesti nosio razna imena, no pod kojim god nazivom igrao, urezao se u srce Vinkovčana.

Na jučerašnjoj utakmici protiv NK Solina, klub iz našeg grada stigao je do nova tri boda, a to je ujedno i najbolji mogući poklon za sve ljubitelje i simpatizere Nebeskoplavih.

Priča je počela 1919. godine kada je osnovan Hrvatski građanski nogometni klub Cibalia. Neposredno nakon Drugog svjetskog rata neko je vrijeme zamrznuto djelovanje kluba, a 1947. godine čak je i ugašen. Ipak, na njegovim temeljima, stadionu i s većinom igrača, dolazi do spajanja s RSFD Slogom i OFD Graničarom te nastaje Dinamo Vinkovci. Pod tim imenom ostvaruju se brojni uspjesi, klub je okupio mnogo odličnih igrača, a kruna svega bio je ulazak u prvu ligu Jugoslavije.

Nakon Domovinskog rata, ime se mijenja u Cibalia Vinkovci, a zadržalo se do danas. Čak 22 sezone Cibalia je igrala u elitnom rangu nogometa u Hrvatskoj, a nekoliko su puta izboreni izlasci u Europu. U sezoni 2003./2004. izboren je ulazak u polufinale Intertoto kupa, a onda je ipak bolji bio njemački velikan Wolfsburg. Zadnji izlazak na europsku scenu Vinkovčani su imali 2010. godine, no iznenađujuće je u pretkolu Europske lige prošao sjevernoirski Cliftonville.


Kako je to uobičajena stvar u sportu, uvijek postoje i oni manje lijepi trenuci. Ispadalo se iz 1. HNL, pretrpljeni su teški porazi, doživljene su velike sportske nepravde, kao recimo nikad neprežaljeno finale Kupa iz 1999. godine.

Međutim, vinkovački je ponos svoj 104. rođendan dočekao u vjerojatno nikad mučnijem raspoloženju. Financijska situacija u klubu je alarmantno loša, nije ishođena licenca u prvom krugu, a svakim danom sve je manje vremena kako bi se zadovoljili svi uvjeti u drugoj fazi.

Idući dani i tjedni su ključni za Cibaliju. Igrači su svoj dio posla na terenu napravili, sada se čekaju potezi upravljačke strukture kluba te da se osigura licenca u drugoj fazi.

Priča ovdje ne smije stati, vinkovački div jednostavno je prevelik da bi doživio svoj potpuni debakl. Nadamo se kako će se stvari popraviti, a samim time da ćemo zajedno slaviti svaki naredni rođendan Cibalije!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno