26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Nedjelja Svete obitelji i Dan iseljenika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Blagdan je Svete obitelji. U Katoličkoj crkvi slavi se prve nedjelje o Božiću. Hrvatska biskupska konferencija odredila je da se Hrvatskoj na današnji dan obilježava i Dan iseljenika s obzirom na to da je i Sveta obitelj doživjela iskustvo iseljeništva prilikom bijega u Egipat.

Ove godine, veliki broj obitelji, uslijed pandemije koja je paralizirala cijeli svijet nije u mogućnosti provesti blagdane skupa. No, i na taj način iskazuje se briga jednih za druge i svojevrsna žrtva kako bismo zaštitili jedni druge i dočekali živi i zdravi sljedeći Božić. Više no ikada, moderna tehnologija sredstvo je za vidjeti i čuti svoje najdraže bez obzira jesu li u izolaciji ili na drugom kraju svijeta.

Pogled u jaslice širi se s novorođenoga djeteta na Mariju i Josipa. U Svetoj obitelji očituje se obiteljsko trojstvo na zemlji – otac, majka i djeca, poručuje Crkva.


Obitelj je stvarnost kroz koju čovjek izrasta u čovjeka. I to traje i događa se iz dana u dan, cijeli život. Trajno usađene vrijednosti, unutar najmanje društvene zajednice, pojedinca vode kroz cijeli životni vijek. Čovjek trajno raste i treba obitelj. Unutar nje, on se nalazi i prepoznaje. Ispunjena duhom zajedništva, svatko ga upija u sebe i nosi kroz život. Zato obitelj ima svoju unutarnju vrijednost i svoju duhovnost. To je jedan od razloga zašto kršćanstvo vrednuje brak i obitelj kao nešto sveto i božansko. Bog je u obitelji i po njemu ona nije nešto prolazno nego nešto preko čega se dolazi do susreta s Njim, poručuje Crkva. Ona je mjesto ljubavi i zajedništva. U njoj se događa prvo iskustvo ljubavi i nadanja. Sretna obitelj otvara čovjeku optimističan pogled na budućnost.

Ljubav je odijelo duše. Ona čovjeka vjernika povezuje s Bogom i ljudima. Obitelj koja je utemeljenja na toj ljubavi može biti sigurna u svoj opstanak, propovijeda danas Katolička crkva na prvu nedjelju između Božića i Nove Godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno