4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Nikad lakše do osmijeha iz snova: Saznajte sve o ljuskicama za zube, jednom od najpopularnijih dentalnih estetskih zahvata na svijetu.

Više od autora

- vl promo-


Lijepi osmijeh često je najupečatljiviji dio lica, čini veliku razliku u sveukupnom izgledu osobe i uvelike može utjecati na njezino samopouzdanje. 

 

Danas estetika čini bitan dio svakodnevnog života i, premda se nekada u ordinacije dentalne medicine dolazilo isključivo zbog zdravlja zubi, posljednjih godina sve više pacijenata posjećuje dentalne ordinacije prvenstveno iz estetskih razloga, kako bi izgled svojih zuba učinili privlačnim, a osmijeh samopouzdanim. 

 

Koja je tajna savršenog Hollywoodskog osmijeha? Odgovor je ljuskice za zube, jedan od najčešćih zahvata u suvremenoj dentalnoj medicini.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice za zube su tanke estetske navlake koje se lijepe na prednju stranu zuba kako bi se zaštitio zub i ispravile estetske mane i nepravilnosti prirodnog zuba poput krivog položaja ili nepravilnog oblika zuba, manjih oštećenja zuba, neželjene boje zuba ili razmaka između zubi. 

 

Ljuskice mogu biti keramičke ili kompozitne, a osnovna je razlika u pripremi zuba, točnije pripremnom dijelu postupka postavljanja ljuskica, brušenju zuba. Keramičke ljuskice imaju bolju trajnost, otpornije su na mrlje jer je površina ljuskica glatka poput stakla pa ljuskice ne tamne kao prirodni zubi, a materijal je čvrst i izdržljiv, vrlo sličan zubnoj caklini. 

Koji je postupak stavljanja ljuskica za zube?

Postupak stavljanja ljuskica za zube je minimalno invazivan proces. Ugradnja ljuskica uključuje dva posjeta stomatologu, a uvjet za postavljanje je da su zubi zdravi, nemaju karijesa i velikih ispuna. Ukoliko to nije slučaj, stomatolog prvo treba ukloniti nedostatke, a potom se kreće u postavljanje ljuskica.

 

Pri prvoj posjeti bruse se prirodni zubi pod lokalnom anestezijom, tokom postupka uklanja se 0,3 do 0,7 mm cakline. Stomatolog potom uzima otisak prema kojem će ljuskice biti napravljene u stomatološkom laboratoriju. Boja ljuskica se određuje uz pomoć ključeva boja u usporedbi s bojom ostalih zubi. 

 

Izrada ljuskica traje oko tjedan dana tokom kojih pacijent nosi privremene ljuskice kako bi se zaštiti zubi, ali i zbog estetskih razloga. Kada su ljuskice izrađene, kako bi zahvat bio potpuno bezbolan, ljuskice se postavljaju uz lokalnu anesteziju. 

 

Blaga osjetljivost zubi nekoliko dana nakon postavljanja ljuskica normalna je pojava, a pacijenti se vrlo brzo nakon postavljanja mogu vratiti svojim uobičajenim navikama uz redovito održavanje higijene zubi.

 

Iako su ljuskice za zube kvalitetne i izrađene od tvrde keramike, kao i prirodan zub one se mogu oštetiti ili odlijepiti sa prirodnog zuba ukoliko ih pravilno ne održavate ili grizete tvrde predmete, dok pravilno održavane mogu trajati godinama. U Videntisu dajemo 7 godina garancije na sve protetske radova uključujući keramičke ljuskice. 

Tko je kandidat za ljuskice za zube?

Svi oni koji žele riješiti estetske nepravilnosti vezane za izgled zubi kao što su zubi nepoželjne pigmentacije, oštećeni zubi, iskrivljeni ili razmaknuti zubi, nakon konzultacija sa stomatologom mogu biti idealan kandidat za postavljanje ljuskica za zube. 

 

Osobe koje nemaju razvijene oralne higijenske navike i skloni su razvijanju karijesa ili imaju lomljive zube nisu dobar kandidat za ovaj postupak, kao ni osobe koje škripe zubima jer može doći do oštećenja zubi uslijed primjene sile. Međutim, ukoliko se ovakvi pacijenti odluče na postavljanje ljuskica bitno je da navedu stomatologu svoj problem kako bi im se izradila posebna udlaga za zaštitu zubi.

 

Ukoliko i Vi želite savršen osmijeh ili Vas zanima više informacija o samom postupku, kontaktirajte nas ili dođite na besplatne konzultacije. Naš stručni tim obavit će pregled Vaših zubi i odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno