Ove, kao i ranijih godina, prvosvibanjski roštilj i peka najviše će se pušiti iz obiteljskih dvorišta odnosno vikendica, zaključujemo nakon razgovora s nekolicinom sugrađana.
Tempo života učinio je da su okupljanja postala sve više intimnija, u krugu obitelji, susjeda i najužih prijatelja koji tako u odabranom društvu žele, barem toga dana, nadoknaditi vrijeme propušteno stalnim obvezama i jurnjavom za dnevnim zadacima.
Unazad par godina, čini se kako je prošlo vrijeme masovnih proslava na otvorenom, premda će i oni koji se upute na vinkovačka izletišta u vlastitom aranžmanu, sigurni smo, pronaći nešto po svom ukusu.
Brojni restorani i kafići neće biti zatvoreni u ponedjeljak, kako u gradu jednako i izvan njega.
Tako će Šokački stan, sve popularnije odredište Vinkovčana i njihovih gostiju za bijeg u prirodu nadomak šume, ali i grada, raditi normalno za sve posjetitelje restoranskog dijela.
Na meniju nude tradicionalna prvomajska jela grah i čobanac, a za roštilj i teletinu ispod peke narudžbe su zaključene.
Nedaleko od Šokačkog stana, restoran je Lovački dom Kunjevci, također jedno od omiljenih odredišta naših sugrađana sa sjajnom ponudom lovačkih jela i ambijentalnim ugođajem slavonske šume uz pitomu divljač koja slobodno šeta posebno uveseljavajući najmlađe. Vrijedi svakog sata uloženog u bijeg na otvoreno.
Na Sopot i Novu Branu, uz Bosut, češće će mlađi koji s društvom izabiru otići na otvoreno i uživati u prazničnom druženju uz sportske aktivnosti.
Primjećujemo kako nekadašnji običaj kampiranja uoči 1. svibnja s godinama nestaje pa se rjeđe odlučuju za noćenje u prirodi, pod vedrim nebom.
Dio Vinkovčana će neradni dan iskoristiti i za vožnju u nedaleku Baranju koja osim Kopačkog rita nudi autohtonu sjajnu vinsko-gastro ponudu na svakom koraku.
Još jedan produženi vikend s puna tri slobodna dana učinio je da će nekolicina građana krenuti s obitelji put Jadrana što nekako, posljednjih godina, postaje trend.