6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Nova financijska perspektiva traži spremne projekte

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon Ilije Cote na mjesto ravnateljice Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije imenovana je diplomirana ekonomistica Zrinka Čobanković.

Stručnoj javnosti nije nepoznata s obzirom na dosadašnje reference i višegodišnje iskustvo.

“Od 2009. godine radila sam u Vukovarsko-srijemskoj županiji na poslovima usko vezanim uz provedbu politike regionalnog razvoja i strateškog planiranja te sudjelovala u pripremi i provedbi raznih projekata apliciranih za bespovratna EU sredstva, ali i nacionalnim odnosno drugim izvorima financiranja. S obzirom na dosadašnje iskustvo vjerujem kako ću brzo „pohvatati“ sve aktivnosti i poslove Agencije, a također smatram kako ću se lako uklopiti i u sam kolektiv jer sam s nekolicinom kolega koji ovdje rade imala dobru dugogodišnju suradnju i komunikaciju”, kaže donedavna županijska pročelnica za gospodarstvo i regionalni razvoj pred čijim je timom prioritetno završetak izrade strateškog dokumenta Plana razvoja Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje od 2021.-2027. godine.

“Glavni nam je cilj što prije završiti sve korake u procesu donošenja ovog Plana kako bi ga mogla usvojiti Županijska skupština. Bit će usklađen s Nacionalnom razvojnom strategijom za razdoblje do 2030. godine i temeljni je strateški dokument s definiranim ciljevima u kojem smjeru želimo razvijati županiju,” pojašnjava. Plan je, dodaje, temeljni dokument za realizaciju projekata, programa i aktivnosti u okviru pet strateških sektora: poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija, šumarstvo i drvno-prerađivačka industrija, obnovljivi izvori energije, kontinentalni turizam te informacijsko-komunikacijske tehnologije,” pojašnjava ravnateljica razvojni okvir.

Agencija trenutno sudjeluje u provedbi 20 projekata procijenjene vrijednosti 240 milijuna kuna.

“Neki od njih su Izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju Auto parka Lipovac, Transportno-logističkog centra Vukovarsko-srijemske županije, Centra za preradu GMO free soje, Izgradnju regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Otoku, Obrazovno razvojni centar Vinkovci, projekt Suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja u Gradu Vinkovcima, projekt Dvorac Khuen-Bellassy u Nuštru i drugi. S obzirom na to da će nam u novoj financijskoj perspektivi biti na raspolaganju velika financijska sredstva, moramo imati spremne projekte kako bismo mogli povući što više bespovratnih sredstva za velike infrastrukturne projekte,” pojašnjava konkretno Čobanković.

Među najvažnijima ističe projekt „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije ll“ težak više od 26 milijuna kuna, a uključuje uravnoteženi razvoj i suradnju s lokalnim agencijama i javno-pravnim tijelima.

Trenutno su u provedbi i projekti razvoja strukovnog obrazovanja u županiji. Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi I. i II. faza – Regionalni centar kompetentnosti, nositelja Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci kotač zamašnjak je modernizacije programa u podsektoru poljoprivrede nudeći kompetencije i vještine unazad pet godina detektirane u HZZ-u kao deficitarne.

Arhiva: Poljoprivredno škola Vinkovci

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno