Prema Planu upisa djece u prvi razred osnovne škole za šk.god. 2019./2012 za Vukovarsko-srijemsku županiju u vinkovačke osnovne škole trebalo bi biti upisano 471 dijete, međutim, iskustvo pokazuje kako broj stvarno upisanih uvijek manji

U osnovnim školama u tijeku su upisi u prvi razred. Roditelji djecu trebaju prijaviti do 15. veljače, liječnički pregled bit će obavljani od 31.ožujka do 15. lipnja, a sam upis djece bit će proveden 3. i 4. lipnja. U prvi razred školske godine 2019./2020 mogu se upisati djeca koja su rođena u razdoblju od 1. travnja 2012. godine do 31. ožujka 2013. godine.

Ured državne uprave Vukovarsko-srijemske županije, Služba za društvene djelatnosti, temeljem Zakona o obrazovanju i Pravilnika i ove je godine donio Plan upisa djece u prvi razred osnovne škole. Tako se i u vinkovačkim osnovnim školama od 1. veljače primaju predprijave za upis, a putem telefona ili u tajništvu škola mogu se predavati do 15. veljače.

“Sve naše osnovne škole su na svojim oglasnim pločama i na web stranicama istaknule poziv za predupis kao i popis ulica jer svaka škola ima svoje upisno područje. Prije samog upisa djeca moraju proći i liječnički pregled radi utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta. Liječnički pregledi bit će obavljani od od 31. ožujka do 15. lipnja, a svi roditelji bit će obaviješteni o rasporedu. Sam upis bit će proveden 3. i 4. lipnja”, ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca.

U prvi razred školske godine 2019./2020 mogu se upisati djeca koja su rođena u razdoblju od 1. travnja 2012. godine do 31. ožujka 2013. godine. Za prijevremeni upis roditelj može podnijeti zahtjev Uredu državne uprave najkasnije do 31. ožujka, a za odgodu upisa roditelj je dužan prijaviti dijete za pregled, istaknuti razloge za odgodu stručnom Povjerenstvu škole i tek nakon provedenog postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta stručno Povjerenstvo podnosi zahtjev za odgodu upisa Uredu državne uprave. Isto tako, ukoliko roditelji žele dijete upisati u neku drugu školu, a ne u onu po mjestu stanovanja, za to moraju imati opravdan razlog, a Ured državne uprave je taj koji im tom mora odobriti.

Pomoć u školovanju

A kada je riječ o broju djece koja se upisuju u vinkovačke osnovne škole tu važnu ulogu imaju i demografske mjere koje su jedna od najvažnijih zadaća gradske Uprave kako često naglašava i gradonačelnik Ivan Bosančić ističući kako su mlade obitelji i djeca najveće bogatstvo svakog grada,

“Vrlo su nam važne obitelji i djeca i nastojimo pomoći na različite načine, direktno i indirektno. Imamo niz konkretnih mjera među kojima i pomoć pri kupnji udžbenika i opreme kao i jednokratne naknade upravo za polazak u prvi razred osnovne škole te prvi razred srednje škole. Sada smo pokrenuli i Centar izvrsnosti gdje gdje ćemo finacirati rad s darovitom djecom. Isto tako, od ove školske godine planiramo u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića, koja trenutno ima sve uvjete, organizirati produženi boravak, koji će zasigurno biti od velike pomoći roditeljima. To je svojevrstan pilot projekt koji će se kasnije proširiti i na druge škole”, ističe Andrea Vinković.

A sve demografske mjere trebale bi se odraziti ponajprije na ostanak mladih obitelji u Vinkovcima, a onda i na odluku da šire obitelj, a što se u konačnici ogleda u broju djece u školama.

“Ured državne uprave za upis u prvi razred osnovnim školama dostavio je kao očekivani broj 471 dijete. Međutim, s tim brojem se ne računa jer prošle godine podaci iz predupisa govorili o 379 djece, a upisano ih je 347. Inače, prošle godine smo imali povećanje broja upisane djece u prvi razred osnovne škole, a upisano ih je 15 više u odnosu na godinu prije. Nadamo se kako ćemo i ove godine imati povećanje broja prvašića, ali isto tako se nadamo kako neće biti osipanja broja djece u starijim razredima”, ističe pročelnica Vinković.

Iskustvo OŠ B. Kašića

A kakva je situacija vezano uz predupis pitali smo i u jednoj od vinkovačkih osnovnih škola, OŠ Bartola Kašića u Vinkovačkom Novom Selu. Ravnateljica Adrijana Cvrković-Lasić ističe kako bi prema podacima Ureda državne uprave u ovoj školi trebala biti upisana dva kvalitetna veća prva razreda. “S obzirom na iskustva iz prošlih godina ipak to ne očekujemo. Na popisu je 46 učenika, ali znamo kako je određeni broj obitelji iselio, a neki su promijenili adrese. To bi bila dva razreda u svakom slučaju, ali vidjet ćemo s koliko djece. Nažalost, gledajući podatke iz prošlih godina, u našoj školi broj djece znatno se smanjio. Prije deset godina imali smo 480 učenika, a trenutno imamo 340, znači gotovo 150 učenika manje”, ističe Adrijana Cvrković-Lasić.