24 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Nova ulaganja u Gunji

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Gunji bi uskoro trebala krenuti obnova u poplavama uništene crpne stanice, kao i revitalizacija lokalnog zdenca, koji je sve do svibnja 2014. vodom za piće snabdijevao mještane toga sela.

Radovi vrijedni oko 470 tisuća kuna trebali bi biti gotovi do kraja ožujka. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo je 250.000 kuna, a ostatak Općina.

Naime, nakon poplave bivša općinska vlast odlučila se spojiti na regionalni vodovod, a crpna stanica je ostala devastirana i neobnovljena. “Unatoč najavama o spajanjima lokalnih vodovoda, mislimo da je to dobra priča s obzirom na izdašnost postojećeg zdenca. U Gunji imamo još jedan zdenac, a njihovim bi se povezivanjem čitava Cvelferija mogla opskrbljivati pitkom vodom. Kapacitet starog bio je 14 litara u sekundi, a novog zdenca je 32, i kada bi se spojili, dobili bismo 46 litara vode u sekundi, što je dovoljno za cijeli ovaj kraj”, ističe načelnik Gunje Anto Gutić. Napominje da, ako bi zbog bilo kojeg razloga došlo do prekida isporuke vode iz regionalnog vodovoda, s postojećim zdencem i obnovljenom crpnom stanicom Gunja bi u svakom trenutku mogla imati dovoljne količine pitke vode.

Ako bi kroz neki novi projekt uspjeli povući novac i spojiti dva zdenca, međusobno udaljena oko 1200 metara, tu bi mogućnost mogli imati za svih devet sela Cvelferije, uz osiguranje potrebnih tehničkih uvjeta za isporuku pitke vode.

Gunjanska voda je, prema Gutićevim riječima, uvijek bila dobra i nikada nije bilo većih problema što se tiče kvalitete i zdravstvene ispravnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno